Erfgoeddag in het Landschap 2018

Over/Leven in Saeftinghe

op 29 september 2018, van 11.00-16.30 is de vijfde Erfgoeddag in het Landschap, in het Verdronken Land van Saeftinghe (Emmadorp).

Op deze dag laten Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en Het Zeeuwse Landschap zien hoe natuur, landschap, geschiedenis en cultuurhistorie met elkaar samenhangen. En waar kun je dat beter doen dan in Saeftinghe?

Aanrader: kom met je (groot)ouders naar de familiecolleges! Onze experts vertellen je alles over een onderwerp en daarna ga je zelf aan de slag!
Voor de meeste activiteiten moet je je aanmelden. Wees er tijdig bij, want er is beperkt plaats en vol=vol!

Archeologie in Saeftinghe (aanmelden, vanaf 8 jaar)
Wist je dat er in de Middeleeuwen vier dorpjes en een kasteel lagen in Saeftinghe? Wat is daar allemaal van teruggevonden? Archeoloog Hans Jongepier vertelt 't!

Schapen op het schor (aanmelden, vanaf 10 jaar)
Schapenmest als exportproduct?? Hoe leefde men vroeger met schapen op het schor? Kom het te weten tijdens een bezoek aan de schaapskooi op de Noord.

De ruige dwergvleermuis (aanmelden, vanaf 8 jaar)
Het is een maar klein zoogdiertje, maar legt grote afstanden af. De ruige dwergvleermuis gebruikt Saeftinghe als springplank bij de trek. Wil je weten hoe dit bijzondere diertje leeft en hoe onderzoek ernaar in zijn werk gaat? Bioloog Lucien Calle vertelt.

Plantenexcursie: Overleven in het zout (aanmelden, vanaf 8 jaar)
Een gids neemt je mee naar het vrij toegankelijke deel van het schor, waar de zoutplanten groeien, en vertelt over de strategieën die ze hebben om te overleven in het zout.

Vogels ringen (aanmelden, vanaf 8 jaar)
Hoe gaat dit in zijn werk? En waarom worden vogels eigenlijk geringd? Bezoek het vogelringstation! Vanaf 8 jaar.

Zoemers op het schor (aanmelden, vanaf 8 jaar)
Overleven in een zoute wereld is niet eenvoudig, daar moet je specialist voor zijn! Zoals de schorzijdebij. Wil je weten hoe hoe dit bijzondere bijtje (over)leeft? Ecoloog Erik Speksnijder laat het je zien!

Dierensporen op het schor (doorlopend, aanmelden niet nodig, vanaf 6 jaar)
Wat leeft er op schor? Je ziet maar zelden dieren, toch leven er veel! Ontdek in de kraam met diersporen en braakballen van welk dier die zijn.

Wannes&Keetje doe-route (aanmelden, vanaf 5 jaar)
Kom je mee kijken in het schor? Wannes en Keetje nemen je mee, met allemaal leuke opdrachtjes!

Ploeteren in de geulen in Saeftinghe (aanmelden, vanaf 10 jaar)
Een wandeltocht met gids dwars door de geulen heen het gebied in. Beleef Saeftinghe op een heel bijzondere manier.

Lange wandeltocht naar de Schelde (aanmelden, vanaf 12 jaar)
Een stevige wandeltocht van 5-6 uur.

Archeoloog voor een dag (aanmelden niet nodig, vanaf 8 jaar)
Ga zelf aan de slag met archeologische vondsten.

Bezoek het Bezoekerscentrum (vandaag gratis toegang)
In het bezoekerscentrum kom je van alles te weten over hoe de Heerlijkheid Saeftinghe het Verdronken Land van Saeftinghe werd. En natuurlijk is er veel informatie over de bijzondere natuur van dit uitgestrekte brakwatergebied, waar alles leeft op het ritme van het getij!

Oude fruitrassen en determinatie van fruit
September: de tijd dat appels en peren rijp zijn. Op de Erfgoeddag is er een keur aan historische appel- en perensoorten te zien. Onze experts kunnen u ook helpen de fruitboom in uw tuin te determineren!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring