Over het gebied

In Baarland liggen de fundamenten van het indrukwekkende kasteel Hellenburg. Het fundament is al eeuwenoud. Eind 14e eeuw werd hier een stenen toren gebouwd, ook wel een donjon genoemd. In de 15e eeuw is dit uitgebouwd tot een indrukwekkend kassteel met negen torens. Het kasteel werd omgeven door een gracht. Het kasteel is maar kort bewoond. Waarschijnlijk werd het in 1477 door een stormvloed verwoest. Het is nooit meer herbouwd. In de eeuwen die volgden werden de stenen op andere plekken hergebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat alleen het fundament is overgebleven. Tot in 1957 is de locatie van het kasteel vergeten. Min of meer bij toeval werden de fundamenten weer ontdekt.
 
Bewoners 

Jan IV van Renesse bouwde eind 14e eeuw de grote stenen woontoren. Hij woonde er met zijn vrouw, Aleyd van Lichtenberg. Ruim een eeuw later wonen Frederik van Renesse en Elisabeth van Kruiningen hier. Over de andere bewoners is eigenlijk niets bekend.

Reconstructie 
De vele vondsten, uit de periode 1350 - 1475, laten zien hoe een vooraanstaande familie in de Middeleeuwen leefde. Ook is het grondplan van de hoofdburcht teruggevonden.  

Lees ook Kasteel Hellenburg bij Baarland op de website van Zeeuwse Ankers. 

Fundamenten Hellenburg

Beheer

Op de fundamenten van het kasteel groeien heel veel bijzondere mossen en korstmossen. Ook groeien er een aantal soorten bijzondere paddenstoelen, wasplaten genaamd. 

Het beheer is gericht op het behouden van de eeuwenoude fundamenten. In 1977 zijn deze fundamenten gerestaureerd en is er weer een gracht omheen aangelegd. In 2022 heeft er weer grootschalig onderhoud plaatsgevonden. 

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen! 

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.