Zo’n 500 jaar geleden stond hier een indrukwekkend kasteel: Hellenburg. Nu zijn alleen nog de fundamenten te zien.

Fundamenten Hellenburg

Het kasteel is niet in één keer gebouwd. Waarschijnlijk was deze plek bij Baarland al langer bewoond, met houten gebouwen. Eind 14e eeuw werd de grote donjon, een stenen woontoren, gebouwd. Gaandeweg breidde het complex zich in de 15e eeuw uit tot een kasteel met negen torens, omgeven door een gracht. De donjon is gewoon in het kasteel opgenomen.

Bewoners
Jan IV van Renesse bouwde eind 14e eeuw de grote stenen woontoren. Hij woonde er met zijn vrouw, Aleyd van Lichtenberg. Ruim een eeuw later wonen Frederik van Renesse en Elisabeth van Kruiningen hier. Over de andere bewoners is eigenlijk niets bekend.

Ruïne
Het kasteel is maar kort bewoond. Waarschijnlijk werd het in 1477 door een stormvloed verwoest. Het is nooit meer herbouwd. In de eeuwen die volgden werden de stenen elders hergebruikt, waardoor alle muren verdwenen. De locatie van het kasteel raakte in de vergetelheid, tot in 1957. Min of meer bij toeval werden de fundamenten weer ontdekt.

Reconstructie
De vele vondsten, uit de periode 1350 - 1475, laten zien hoe een vooraanstaande familie in de Middeleeuwen leefde. Ook is het grondplan van de hoofdburcht teruggevonden. In 1977 zijn deze fundamenten gerestaureerd, en is er weer een gracht omheen aangelegd.

Lees ook Kasteel Hellenburg bij Baarland op de website van Zeeuwse Ankers.

Beheer

Het beheer is gericht op het instandhouden van de fundamenten.

Bezoeken

De fundamenten zijn het best te zien vanaf het pad rondom de gracht. De funderingen en het binnenterrein van het kasteel zijn niet vrij toegankelijk.

In het voorjaar zijn de bloeiende meidoorns een attractie op zich!

Adres

Hellenburgstraat, 4435 AA Baarland

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring