Over het gebied

Landgoed Landlust is een historische buitenplaats met rijke natuur. Landlust ligt op een deel van de zandrug waarop ook de dorpskern van Heinkenszand ligt. De natuur op het landgoed heeft een parkachtig karakter met gazons, een ronde waterpartij, struiken en loofbos. Je kunt hier een heerlijke wandeling maken en genieten van de prachtige natuur en cultuurhistorie.  

Vijver in landgoed Landlust

De boerderij werd later gedeeltelijk verbouwd tot jachthuis en staat bekend als het huis Landlust. Het wordt nu door particulieren bewoond. 
Bij de waterpartij herinnert een klein monumentje nog aan de familie van Citters. Het middelste gedeelte van dit monumentje is het voetstuk van een van de pilaren van het 16e eeuwse oxaal van de in 1843 afgebroken Hervormde Kerk van Heinkenszand. Op de gedenksteen staat de aanduiding "19 july 1856 C.A.J. van Citters". 

Grote bonte specht

Flora & fauna

Landlust is een bijzondere plek omdat het rijk is aan geschiedenis en natuur. Op het landgoed staan oude monumentale bomen die uniek zijn op Zuid-Beveland. De bosrijke omgeving bestaat uit een westelijk en oostelijk deel met verschillende bostypes. Een deel van het bos is aangeplant.  

Het westelijke deel van Landlust bestaat uit een natuurlijk bostype met veel eik, beuk, esdoorn en iep. Maar in het oostelijk deel van het landgoed zijn veel niet inheemse boom- en struiksoorten aangeplant. Op Landlust zijn veel stinzenplanten te vinden, zoals lenteklokje, daslook, gevlekte aronskelk en voorjaarszonnebloem.  

Het gebied is rijk aan bosvogels zoals de grote bonte specht, ransuil, boomkruiper en zwartkop.  

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs

Veelgestelde vragen

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.  

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!