Een historische buitenplaats met een parkachtig karakter, waar je heerlijk kunt wandelen.

Landgoed Landlust

Het tegenwoordige landgoed ligt gedeeltelijk binnen de grenzen van de historische buitenplaats Watervliet. De geschiedenis van deze buitenplaats gaat terug tot in de 16e eeuw. Het oorspronkelijke huis staat er niet meer: aan het eind van de 18e eeuw werd het afgebroken. In de directe nabijheid werd vervolgens door de familie van Citters rond 1800 een nieuwe buitenplaats gebouwd, met de naam Bloemenheuvel. Hierbij hoorde een koetshuis en een boerderij. Het koetshuis is tot 2007 in gebruik geweest als kantoor van Stichting Het Zeeuwse Landschap. De boerderij werd later gedeeltelijk verbouwd tot jachthuis en staat bekend als het huis Landlust. Het wordt nu door particulieren bewoond.

Landlust ligt op een deel van de zandrug waarop ook de dorpskern van Heinkenszand ligt. Het oostelijk gedeelte heeft een parkachtig karakter met gazons, een ronde waterpartij, struiken en loofbos. Bij de waterpartij herinnert een klein monumentje nog aan de familie van Citters. Het middelste gedeelte van dit monumentje is het voetstuk van een van de pilaren van het 16e eeuwse oxaal van de in 1843 afgebroken Hervormde Kerk van Heinkenszand. Op de gedenksteen staat de aanduiding "19 july 1856 C.A.J. van Citters".

Lees ook Het bosje van Citters op de website van Zeeuwse Ankers.
 

 

Groei en bloei

In het oostelijk deel van het landgoed zijn veel niet inheemse boom- en struiksoorten aangeplant. Het westelijke deel bestaat uit een meer natuurlijk bostype met veel eik, beuk, esdoorn en iep. Op Landlust zijn veel stinzenplanten te vinden, zoals lenteklokje, daslook, gevlekte aronskelk en voorjaarszonnebloem. Het gebied is rijk aan bosvogels, zoals grote bonte specht, ransuil, boomkruiper en zwartkop.

Bezoeken

Door het bos lopen enkele onverharde paden. Deze zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

In het voorjaar bloeien de prachtige stinzenplanten!

Adres

Eendvogelstraat
Heinkenszand

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring