Een tot landhuis verbouwde redoute uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. In de gracht eromheen wonen boomkikkers.

Kruisdijkschans

De Kruisdijkschans is in 1640, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, aangelegd als één van de vele verdedigingswerken in die streek. Nadat met de Vrede van Munster een einde kwam aan deze oorlog, was de Kruisdijkschans militair gezien niet meer van belang. Verwaarlozing volgde. In 1762 kwam het in bezit van de familie Hennequin. Zij bouwden het om tot een landhuis. Honderd jaar bleef het als zodanig in gebruik. Rond 1920 werd het een boerenbedrijf. Hierbij bleef het woonhuis behouden. Echter, het raakte in verval. Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij heeft stichting Het Zeeuwse Landschap dit bijzondere plekje kunnen verwerven en in ere kunnen herstellen.

Lees ook De Kruisdijkschans in roeriger tijden op de website van Zeeuwse Ankers.
En er is het boek Kruisdijkschans, in oude glorie hersteld, waarin de historie van de Kruisdijkschans en haar bewoners wordt beschreven.

Groei en bloei

De huisweitjes, heggen, knotbomen en hoogstamfruitbomen versterken de plattelandsnatuur. Met broedvogels zoals de patrijs, steenuil, veldleeuwerik, roodborsttapuit en grasmus. Door het verbeteren van de waterkwaliteit in de grachten en het herstellen van de graslandheggen is de boomkikker alweer teruggekeerd.

Bezoeken

Op de buitenomwalling ligt een onverharde wandelroute. In de kapschuur bij de entree vindt u een (onbemensd) informatiepunt. Het binnenterrein is niet vrij toegankelijk. Het huis is  bewoond en wordt regelmatig, bijvoorbeeld op monumentendagen, opengesteld voor publiek.

Beleef de Staats-Spaanse Linies met de 'Historische fietsroute forten en schansen', hier gratis te downloaden.

Bezoek het informatiepunt!

 

Adres

Kruisdijk 1
Sluis

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring