Slikken van de Heen
4675
Sint Philipsland
Highlights
-
AfbeeldingWandelen
-
AfbeeldingHonden niet toegestaan
-
AfbeeldingRoutes beschikbaar
-
AfbeeldingUitkijktoren
-
AfbeeldingVogelrijk
-
AfbeeldingNeem laarzen mee
-
AfbeeldingExcursies beschikbaar
-
AfbeeldingLeuk voor kinderen
Over het gebied
Slikken van de Heen is een dynamisch gebied met veel afwisseling in landschapstypes, flora en fauna. Het gebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schorren. Door het afsluiten van de Philipsdam in 1987 zijn de gebieden drooggevallen en ontzilt. Het bestaat uit een halfopen landschap, waarin bosrijke delen en open gedeelten elkaar afwisselen. De variatie in het gebied wordt bevorderd door begrazing met grote grazers: rode geuzen, wisenten en koniks. Het gebied is nog steeds sterk in ontwikkeling.
51.629379727542, 4.2015409469605
Je bezoek
Langs de Campweg is een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats loop je direct Slikken van de Heen in en start je de torenroute (3,7 km) en kijkschermroute (2,5 km). Het is aan te raden om in het winterhalfjaar laarzen aan te trekken.
Bereken je route
Wandelroutes
In het gebied zijn twee wandelroutes te vinden die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden. Over de torenroute (3,7 km) wandel je langs een uitkijktoren. Vanuit deze toren, die maar liefst 23 meter hoog is, geniet je van een prachtig uitzicht over het gebied. De kijkschermroute (2,5 km) leidt je langs een vogelobservatiescherm. Van achter het scherm heb je zicht op een voormalige getijdenkreek. Hier geniet je van verschillende soorten watervogels.
Flora & fauna
In Slikken van de Heen broeden veel vogels. Waaronder minder gewone soorten als de bruine kiekendief, de roodborsttapuit, de boompieper en de zeearend. In de winter is de slechtvalk bijna altijd aanwezig, naast grote concentraties van verschillende watervogels.
Daarnaast leven er veel reeën in het gebied die zich regelmatig laten zien. En de laatste nieuwkomer is de boommarter.
Beheer
De bodem in het natuurgebied is behoorlijk voedselrijk. Hierdoor ontstaat het risico dat het gebied snel dichtgroeit. Om dit te voorkomen is gekozen voor natuurlijk beheer door de inzet van drie soorten grote grazers in Slikken van de Heen lopen. Dit zijn de rode geuzen, wisenten en konikpaarden. Zij helpen zo het gebied open te houden en bevorderen de biodiversiteit op een natuurlijke manier.
Leuk weetje: iedere soort heeft een eigen rol:
- De rode geuzen eten graag jonge takjes van struiken en bomen;
- Wisenten eten meer bast van grote takken en de stammen;
- Konikpaarden grazen de vegetatie korter af dan runderen, en lusten wel duinriet. Dit eten de wisenten en rode geuzen niet;
- Wisenten en rode geuzen eten wel weer reuzenberenklauw en dijkviltbraam;
- Van wisenten is bekend dat ze, vooral tijdens de bronst, veelvuldig nieuwe stierenkuilen aanleggen en dit soort plekken zijn van groot belang voor verschillende insecten en pioniersplanten.
Natuurlijke begrazing
De combinatie van deze drie soorten grazers leidt dus tot de meeste variatie, en pakt het meest gunstig uit voor de natuur. Het is ook het meest natuurlijk: van oorsprong liepen er ook runderen, paarden en wisenten in dit deel van Europa.
Veelgestelde vraag
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.