Misschien sta je er oog in oog met een damhert of ree... hoe dan ook: Oranjezon is zeker het meest afwisselende kustgebied van Zeeland!

Oranjezon

Wandelend van land richting zee komt u achtereenvolgens bos, struweel en duingrasland tegen. In de zeereep wandelt u tussen helmgras en ziet u af en toe de zee tussen de duinen door.

Oranjezon is lang in gebruik geweest als waterwingebied: water van elders werd de duinen ingebracht, om door het zand gefilterd te worden. Via waterwinkanalen werd het gezuiverde water weer afgevoerd. Door het vele zoete water zijn de duinen verruigd: er kwamen soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers.

Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen.  Door de variatie in landschap is het een gunstig leefgebied voor heel veel soorten planten en dieren. Natuurherstelprojecten hebben geholpen om soorten als borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas terug te krijgen.

Lees ook het verhaal over de geschiedenis van Oranjezon op de website van Zeeuwse Ankers.

Beheer

Begrazing, onder andere met koniks, helpt om de verruiging tegen te gaan: knabbelend en grazend zorgen de dieren voor een gevarieerde plantengroei.

Groei en bloei

Oranjezon is, door de afwisseling in landschapstypen, bijzonder soortenrijk. Hier groeien bijvoorbeeld het duinviooltje, vroegeling, muizenoortje, driedistel en kleine leeuwetand, meidoorn, egelantier en bramen. Ook de paddestoelen zijn rijk vertegenwoordigd.

Onderweg kunt zomaar oog in oog komen te staan met reeën en damherten.

Bezoeken

Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder. De entree is aan het einde van de doodlopende weg (waaraan ook camping en Uitspanning Oranjezon liggen) die ligt aan de weg tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Meteen rechts in die doodlopende weg is een parkeerplaats, voor tarieven zie www.veere.nl/parkeerterreinen. Bij de entree van Oranjezon is een gratis fietsenstalling.

Bezoek is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.

De toegang tot Oranjezon is gratis voor donateurs van Het Zeeuwse Landschap, de andere provinciale Landschappen en hun huisgenoten (max. drie) op vertoon van hun donateurspas.
Overige bezoekers betalen € 1,- p.p, te voldoen via de automaat bij de entree van het gebied.

Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.

In het duingebied zijn vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ze beginnen bij de entree.
NB De uitkijktoren is gesloten.
Na de officiële jaarlijkse keuring, waarbij bleek dat het noodzakelijke onderhoud te kostbaar zou zijn, hebben we besloten de toren op termijn te vervangen.
De huidige toren is gemaakt van natuurlijke en onbehandelde materialen uit het bos, hetgeen uiteraard past in een natuurgebied. Keerzijde daarvan is helaas de kortere levensduur.

5 redenen om Oranjezon te bezoeken:

  • Ontmoet damherten en reeën,
  • Bijzondere duinvalleivegetaties
  • Prachtige uitzichten
  • In het najaar: duizenden trekvogels
  • Heerlijk wandelen

Adres

Kon. Emmaweg 22, 4354 KE, Vrouwenpolder

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring