Misschien sta je er oog in oog met een damhert of ree... hoe dan ook: Oranjezon is zeker het meest afwisselende kustgebied van Zeeland!

Oranjezon

Wandelend van land richting zee komt u achtereenvolgens bos, struweel en duingrasland tegen. In de zeereep wandelt u tussen helmgras en ziet u af en toe de zee tussen de duinen door.

Oranjezon is lang in gebruik geweest als waterwingebied: water van elders werd de duinen ingebracht, om door het zand gefilterd te worden. Via waterwinkanalen werd het gezuiverde water weer afgevoerd. Door het vele zoete water zijn de duinen verruigd: er kwamen soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers.

Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen.  Door de variatie in landschap is het een gunstig leefgebied voor heel veel soorten planten en dieren. Natuurherstelprojecten hebben geholpen om soorten als borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas terug te krijgen.

Lees ook het verhaal over de geschiedenis van Oranjezon op de website van Zeeuwse Ankers.

Beheer

Begrazing, onder andere met koniks en Hereford runderen, helpt om de verruiging tegen te gaan: knabbelend en grazend zorgen de dieren voor een gevarieerde plantengroei.

Groei en bloei

Oranjezon is, door de afwisseling in landschapstypen, bijzonder soortenrijk. Hier groeien bijvoorbeeld het duinviooltje, vroegeling, muizenoortje, driedistel en kleine leeuwetand, meidoorn, egelantier en bramen. Ook de paddestoelen zijn rijk vertegenwoordigd.

Onderweg kunt zomaar oog in oog komen te staan met reeën en damherten.

Bezoeken

Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder. De entree is aan het einde van de doodlopende weg (waaraan ook camping en Uitspanning Oranjezon liggen) die ligt aan de weg tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Meteen rechts in die doodlopende weg is een parkeerplaats, voor tarieven zie www.veere.nl/parkeerterreinen. Bij de entree van Oranjezon is een gratis fietsenstalling.

Bezoek is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.

De toegang tot Oranjezon is gratis voor donateurs van Het Zeeuwse Landschap. Bekijk hier de voorwaarden
Overige bezoekers betalen € 1,- p.p, te voldoen via de automaat bij de entree van het gebied.

  • Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.
  • Fietsen is niet toegestaan in het gebied
  • Vliegen met een drone boven het gebied is verboden

In het duingebied zijn vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ze beginnen bij de entree.

Wil je een activiteit organiseren in Oranjezon? Dan heb je daarvoor toestemming nodig. Hier vind je alle benodigde informatie en de formulieren om een vergunning aan te vragen. N.B. voor sport- en/of grootschalige activiteiten (zoals georganiseerde hardloop- en wandeltochten, sponsorlopen of georganiseerde groepen van meer dan 19 personen e.d.) is geen plaats in Oranjezon. Wij willen graag zorgen voor rust voor de bewoners (dieren) van het gebied, zeker in broed- en kalfseizoen en in de bronsttijd, en een fijne natuurbeleving voor al onze bezoekers!

NB De uitkijktoren is afgebroken.
Na de officiële jaarlijkse keuring, waarbij bleek dat het noodzakelijke onderhoud te kostbaar zou zijn, hebben we besloten de toren op termijn te vervangen.
De oude toren was gemaakt van natuurlijke en onbehandelde materialen uit het bos, hetgeen uiteraard past in een natuurgebied. Keerzijde daarvan is helaas de kortere levensduur. We hopen in 2023 voldoende fondsen te hebben om een nieuwe te plaatsen.

5 redenen om Oranjezon te bezoeken:

  • Ontmoet damherten en reeën,
  • Bijzondere duinvalleivegetaties
  • Prachtige uitzichten
  • In het najaar: duizenden trekvogels
  • Heerlijk wandelen

Adres

Kon. Emmaweg 22, 4354 KE, Vrouwenpolder

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring