Routes

Wandelen en fietsen met Het Zeeuwse Landschap

Te voet en op de fiets, zo beleef je het landschap en de natuur van Zeeland op zijn best! Op deze pagina vind je per regio een aantal wandel- en fietsroutes, die in of langs onze gebieden komen. We wensen je vele mooie tochten!

Download hier je vogelkaart voor onderweg.

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Waterdunen
 

Wandelroutes 4,5 km, 5 km en 9 km 

Na heel wat jaren werk is het zover: heel Waterdunen is open! We zijn blij dat wij nu wandelaars mogen ontvangen in dit nieuwe, unieke natuur- en recreatiegebied. Je kunt hier heerlijk wandelen

Er liggen meerdere wandelroutes met verschillende lengte, die aan elkaar te knopen zijn tot een langere. Download hier de plattegrond en bekijk de routes en uitkijkpunten om je bezoek te plannen.

Waterdunen

Regio Noord-Beveland - Inlagen Noord-Beveland

Fietsroutes 15 en 30 km

Beleef de groene rand van Noord-Beveland op de fiets! De route is hier gratis te downloaden.

Regio Tholen - Slikken van de Heen

Wandelroutes 3 km

Door het gebied lopen twee fraaie wandelroutes, beiden circa 3 kilometer lang. Het is de torenroute en de kijkschermroute, ze zijn gemarkeerd met symbolen. Halverwege de kijkschermroute staat langs een voormalige getijdenkreek een vogelobservatiescherm. Aan de torenroute staat een uitkijktoren.

De routes starten vanaf het informatiebord, in de zuidwestpunt van het gebied. Het lopen van de routes is door de ongelijkheid van het terrein niet overal even makkelijk. In de herfst en de winter kan het nat en slikkerig zijn, dus houd hier rekening mee met je schoeisel.

Regio Walcheren - Neeltje Jans

 

Wandelroute 8km

De wandelroute start op de hoek van de parkeerplaats naast het Topshuis. De route staat met paaltjes aangegeven en voert over het parelpad, het Infoduin met informatie over de geschiedenis van Neeltje Jans, langs de binnen- en buitenslufter. De route is 8 kilometer, eventueel in te korten tot 4 kilometer. Deze route is niet rolstoel- of kinderwagen toegankelijk.

Rolstoelpad 1km

Parkeren aan de Hooghe Plaetweg op Neeltje Jans (onderaan de afrit rechtsaf. Op de T-kruising rechtsaf, 1e weg rechts). Het rolstoelpad is volledig verhard en voert langs het infoduin.

De hond mag mee, mits aan de lijn.

Regio Walcheren - Oranjezon

Wandelroutes 2,5 km, 4 km, 4,5 km en 6,5 km

In het duingebied zijn vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ze beginnen bij de entree.

Regio Walcheren - Oude Veerseweg

Wandelroutes 4,5 km, 9km en 14 km

Je loopt onder andere over het Jaagpad: het wandelpad langs het Kanaal door Walcheren tussen Veere en Middelburg.
Er zijn 3 routes, die je gratis kunt downloaden: één van 4,5 km, van 9 km en van 14 km.

Regio Zeeuws-Vlaanderen Oost - Verdronken Land van Saeftinghe

Wandelroutes 1 en 2 km

Vanaf het bezoekerscentrum beginnen twee korte wandelroutes, die je een goede indruk geven van het gebied. Er is een plankierpad en een laarzenroute, allebei zijn ook bij vloed te bewandelen (niet met springtij).

Regio Zeeuws-Vlaanderen Oost - Waterwinbossen

Diverse routes

Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en nog veel meer. Er ligt zo'n 23 kilometer aan paden. Op een klein deel na, mag de hond mee, mits aan de lijn.
Alle routes zijn op de borden aangegeven en de kaarten van het gebied, met daarop alle routes en voorzieningen, zijn te downloaden:

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Aardenburgse Havenpolder

Wandelen en struinen

In Havenpolder Zuid loopt een wandelpad van ruim 2 km, grofweg van Bordeelschans naar Olieschans (aan de overkant van de weg). En je mag hier - ook buitenom dit pad - lekker rondstruinen.
In Havenpolder Noord loopt een slingerende palenroute die de Hannekenswerveweg verbindt met de Oosthavendijk. Zo is een mooi ommetje te maken vanuit Draaibrug van zo'n 2,5 km. Iets verderop aan de Oosthavendijk/Isabellapolder is een insteek gecreëerd, waar je via een kort wandelpaadje (50 m) bij een kijkscherm komt. Daar heb je uitzicht op een zoetwaterplas met diverse watervogels.

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Het Zwin

Wandelroute 3 km

In de brochure Natuurgebied Het Zwin staat een kaart van het gebied met een fraaie wandelroute.

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Staats-Spaanse Linies

Fietsroute 30 km

De fietsroute 'Forten en schansen, restanten in het landschap uit de tachtigjarige oorlog' is hier gratis te downloaden. De route start in Sluis en voert je onder andere langs de Kruisdijkschans, de Sophiapolder en het Groote Gat.

 

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Wallen van Retranchement

Wandelen

Er lopen diverse wandelpaden door het gebied, goed voor een mooi ommetje van ca 3,5 km. Zo'n wandeling over de Wallen is goed te combineren met de Willem Leopoldpolder.
Net ten zuiden van de vestingswallen ligt Fort Berchem dat via een wandelpad en een ophaalbrug toegankelijk is.
Een deel van de wandeling - vanaf de picknickplaats aan de Dorpstraat - loopt naar Fort Nassau en is gemarkeerd met houten paaltjes.

De hond mag mee, mits aan de lijn.
Er is een parkeerplaats aan de kruising Kanaalstraat/Zwinstraat, aan de rand van het dorp.

Regio Zeeuws-Vlaanderen West - Willem Leopoldpolder

Wandelen en struinen

Er ligt een wandelroute, gemarkeerd met houten paaltjes. Vanaf de ingang aan de Molenstraat kun je zo een wandeling van ca 3 km maken.
Die kun je combineren met een wandeling over de Wallen van Retranchement als je de palenroute volgt tot aan het kanaal en langs het kanaal in zuidelijk richting loopt.
Voor een iets langere tocht (ca 4 km) volg je de palenroute tot aan het kanaal, volg dan het kanaal in noordelijke richting en steek via een palenroute van ca 300 m de polder over naar de Wachtsluis om, via de openbare weg die om het gebied loopt (Stelledijk en Cadzandseweg), in zuidelijke richting terug te wandelen naar de Molenstraat.
En, voor wie liever een eigen route volgt: in de hele Willem Leopoldpolder kun je vrij rondstruinen.

De hond mag mee, mits aan de lijn.

Regio Zuid-Beveland - Hoeve Van der Meulen

Wandelroutes 1,6 km, 1,8 km en 0,7 km

De gemarkeerde routes sluiten aan op het wandelnetwerk van de Zak van Zuid-Beveland.
De Weideroute (rood, 1,6 km) gaat door het heggenlandschap, de Vliedbergroute (blauw, 1,8 km) gaat langs akkers, weiland en vliedberg, via een trekvlot en de Boomgaardroute (groen, 0,7) langs het erf en is te verlengen, via de akkers, naar 's-Heer Abtskerke.

Regio Zuid-Beveland - Yerseke Moer

Wandelroute 2,5 km

De gemarkeerde route is open van 15 juli tot 15 oktober. De rest van het jaar is het gebied gesloten om overwinterende ganzen en broedende weidevogels rust te geven.
Vanaf het kruispunt Schelvrijweg/Reeweg wandel je middenin dit oude Zeeuwse landschap, soms over een drassige bodem. Onderweg geven tekstpaneeltjes uitleg.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring