Over het gebied

De Waterwinbossen is het enige natuurgebied in Zeeland dat op een kalkarme dekzandrug ligt. Er leven daardoor bijzondere planten- en diersoorten. Aan de rand van de bossen liggen nog enkele bloemrijke graslanden. In en rondom de Waterwinbossen is een grote hoeveelheid aan activiteiten mogelijk. Trimmen, wandelen, nordic walking, fietsen, mountainbike, paardrijden en natuur beleven behoren allemaal tot de mogelijkheden. Het gebied bestaat uit drie deelgebieden; Clingse bossen, Bossen van Sint Jansteen en de Wildelanden.

Dekzandgebied St. Jansteen is één van de 40 Geosites die onderdeel uitmaken van UNESCO Geopark Schelde Delta.

Lees meer over de Clingse bossen

Lees meer over de Bossen van Sint Jansteen

Lees meer over de Wildelanden

Opgedroogd waterwinkanaal

Beheer

We hebben in 2009 het beheer van het waterwingebied tussen Clinge en Heikant overgenomen Waterwinbedrijf Evides. Evides is nog steeds eigenaar, de waterwinningsfunctie is behouden en daarnaast zijn natuur- en recreatieve waarden ontwikkeld. Om het natuurgebied open te houden lopen er in het zomerseizoen grazers rond en wordt soms aanvullend gemaaid. Dit zorgt ervoor dat er een bloemrijker landschap ontstaat waar insecten en planten van profiteren. Ook worden bepaalde velden geplagd om zo het leefgebied voor de veldkrekel geschikt te houden. Het maaibeheer is deels gericht op de zeldzame vijfvleksintjansvlinder. 

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs

Veelgestelde vragen

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.  

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen! 

In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.