Over het gebied

De wallen zijn in 1604, in de Tachtigjarige Oorlog, gebouwd als verdedigingswerk. Tegenwoordig vormen de wallen een natuurgebied van ongeveer 27 hectare waar je over de wallen wandelt in een afwisselend landschap. Het natuurgebied bestaat uit een aaneenschakeling van kleine landschapssoorten. Dijken, weiden, meidoornhagen, knotbomen, hoogstamfruitbomen en drinkputten liggen verspreid over het gebied. Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers. Je wandelt hier te midden van prachtige natuur en bijzonder erfgoed.  

Wallen van Retranchement

Historie

Het verdedigingsbolwerk van Retranchement (Frans voor verschansing of bolwerk) is gebouwd in opdracht van Prins Maurits. Het doel van de verdedigingslinie was om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog woonden er alleen soldaten. Later groeide het complex uit tot een gewoon dorp. In het gebied ligt ook het Fort Berchem, een veldschans die ook uit de Tachtigjarige Oorlog dateert.  

Boomkikker

Flora & fauna

Boomkikker

De boomkikker heeft zijn plekje gevonden op de Wallen van Retranchement. Op zwoele lenteavonden in mei hoor je ze in koor “kekken”. Langs de kruidenrijke oevers vliegen libellen op zoek naar prooien. In zandige stijlkantjes wonen enkele soorten graafbijen en -wespen. Deze en andere insecten vormen het voedsel van de zangvogels die broeden in de meidoornhagen. Spotvogels, zomertortels en tuinfluiters hoor je hier zingen in het voorjaar. De oude knotbomen geven onderdak aan de steenuil. 

Onderaardse klaver

Beheer

We zetten ons in om de Wallen van Retranchement te onderhouden en te herstellen. Het doel is om de erfgoed waarde van deze cultuurhistorische parel te behouden en te verhogen. De aarden wallen zijn in 2010 gereconstrueerd. De wallen zijn omringd door prachtige natuur. We zetten grote grazers in om het landschap open te houden en aanvullend wordt soms gemaaid. Dit zorgt voor een diverse plantengroei waar vogels en insecten van profiteren. Daarnaast onderhouden we heggen en knotbomen in het gebied. En focussen we ons op het behouden en het verbeteren van het leefgebied van de boomkikker. 

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs

Veelgestelde vragen

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.  

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!