Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Siem de Hoop: beheervrijwilliger Eendenkooi.
Siem werkt met de zeis
Qoute: “Je ziet hier niemand en je hoort niks”

De Eendenkooi in Sint Philipsland is één van de ruim 100 overgebleven eendenkooien. Hier wordt door de kooiker gewerkt volgens het oud-Hollands ambacht. Alleen met een goed kooibeheer blijft het unieke oude kooikersambacht in stand. Vrijwilligers helpen hierbij. Siem is één van deze vrijwilligers.  

“Na 47 jaar bij de politie ging ik 5 jaar geleden opzoek naar vrijwilligerswerk. Toen ik het terrein van de eendenkooi opkwam, leek het alsof ik terugging in de tijd. Mijn opa en vader waren ook kooiker. Ik wist meteen dat dit werk bij mij zou passen.” 

De werkzaamheden in de Eendenkooi zijn heel divers. De vrijwilligers werken twee ochtenden in de week en helpen bij het terreinbeheer en voeren lichte onderhoudsklussen aan de gebouwen uit. 

“De diversiteit van de werkzaamheden maakt het leuk om te doen. De ene dag werken we stormschade weg. De andere dag wordt er gemaaid en gesnoeid. De rietschermen in de kooi worden hersteld en gerepareerd. In het voorjaar zetten we broedkorven uit, waar de eenden in kunnen broeden. We zorgen ervoor dat het terrein en de paden begaanbaar blijven.” 

“De rust, de stille mooie omgeving en het buiten zijn geeft me een gevoel van vrijheid. Dat roept deze plek in me op. Een heel klein deel van de mensen weet wat er gebeurt en wat er nodig is op een terrein van een eendenkooi. Dat maakt het leuk om erover te vertellen, omdat je met iets unieks bezig bent. “Als het eruitziet om door een ringetje te halen is dan zijn we super trots!”  

“Ik hoef 's avonds niet meer naar de sportschool want dit werk houdt me fit. Ik vind het heel bijzonder om hier een onderdeel van te zijn en hoop dit nog jaren te kunnen doen.”  

Meer blogs over vrijwilligers