Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Timo Jansen: vrijwillige beheerder fotohut in de bossen van Sint Jansteen.
Timo Waterwinbossen
“Er zijn hier prijswinnende foto's gemaakt!

Tien jaar geleden zat Timo met min 13 graden in De Boshut. Er lag een dik pak sneeuw en precies op het moment dat hij de foto maakte, stak een eekhoorn zijn kopje om een boomstronk. “Vanaf dat moment is mijn hobby geëscaleerd", lacht Timo. Inmiddels baat hij al tien jaar lang met veel plezier deze unieke en geliefde plek voor natuurfotografen uit, ondersteund door zijn vrouw Irma. 

Timo verzorgt het contact met de fotografen, maakt de fotohut klaar voor hun komst en regelt het onderhoud. Terwijl hij in de beginjaren nog hielp bij de uitleg van ieders camera is dat vandaag de dag niet meer mogelijk. De Boshut is bijna dagelijks bezet. “De hut is mijn uitlaatklep. Na een werkweek kan ik hier in de natuur alles van me af laten glijden.” 

“Vroeger was dit een jagershut. Toen het gebouw niet meer gebruikt werd, kreeg het een nieuwe bestemming als fotohut. In de beginjaren was het een hele simpele voorziening met een voederplank en een boomstronk. Nu is het buitenterrein voorzien van een verhoogde vijver en verschillende boomstronken en -stammen, waar voederbakjes achter verstopt kunnen worden.”  

“Een hut midden in het bos, voorzien van stromend water en van stroom, waar je met zes personen kan zitten, met een keukentje én een kachel: dat zie je nergens. Mensen mogen de setting helemaal zelf inrichten, met de spullen die voorhanden zijn. Van professional tot beginner, iedereen kan hier een unieke foto maken. We krijgen ontzettend veel positieve reacties", aldus een trotse Timo. 

Er worden bosvogels en eekhoorns gefotografeerd, maar ook kleine bonte specht, middelste bonte specht en sperwer laten zich voor de camera zien. “Natuurfotografie is mijn passie. Hier kan ik iets neerzetten voor andere mensen, zodat ze mooie foto's kunnen maken. Daar haal ik veel voldoening uit.” 

Meer info en boekingen vind je hier

Meer blogs over vrijwilligers