Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Lien Ysewijn: beheervrijwilliger in de Waterwinbossen.
Vrouw snoeit wilg
“Ik ben buiten bezig en leer mijn omgeving beter kennen”

De klus is geklaard! Twee jaar lang hielpen de beheervrijwilligers van de Waterwinbossen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen mee om het bos divers te maken door de aanplant van 8.000 jonge bomen en struiken. “Het zit erop”, lacht Lien Ysewijn. “Het geeft veel voldoeding als een groot project af is. Door naar het volgende.” 

Lien verhuisde vier jaar geleden van België naar de bosrijke omgeving van Sint Jansteen. Als eerste vrouw werd ze opgenomen in het vrijwillige beheerteam van beheerder Alex Wieland. “Ik las een oproepje en wist meteen dat dit iets voor mij was. Ik wilde graag de omgeving beter leren kennen en buiten aan de slag zijn. Eerst was het een mannengroep en nu zie je dat er steeds meer dames aansluiten. Dat zorgt voor een goede dynamiek in de groep.” Lien werkt fulltime in de zorg; wanneer ze vrij is, sluit ze aan. “Er is een woensdag- en een vrijdaggroep. We werken in een ongedwongen sfeer samen.”  

De werkzaamheden zijn divers en variëren van vogelkers snoeien, wilgen intomen en distels bestrijden tot bramen trekken, heidezaad oogsten en helpen met jonge aanplant. “Het is heel ontspannen om met één taak bezig te zijn. Drie uur lang ben ik even uit de hectiek van het dagelijkse leven. We zijn lekker met elkaar buiten bezig en in de pauze is er genoeg tijd om gezellig te babbelen.”    

“Door het vrijwilligerswerk in de bossen heb ik ook andere contacten opgedaan. Ik werk mee aan diverse projecten en bevind me in een circuit van mensen die het goed bedoelen in de natuur en maatschappelijk betrokken zijn. Dat is ontzettend leuk”, aldus een stralende Lien.  

Meer blogs over vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.