Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Katelijne Damen: gids Verdronken Land van Saeftinghe.
Foto in Saeftinghe van gids Katelijne Damen
Mijn ouders waren heel trots toen ik vertelde dat ik Saeftinghe-gids werd

Na een intensieve opleiding zijn in het voorjaar tien nieuwe Saeftinghe-gidsen geïnstalleerd. Begeleid door een opleidingsteam van ‘wandelende encyclopedieën’ worden aspirant-gidsen in anderhalf jaar klaargestoomd om gids in Saeftinghe te worden. Katelijne Damen is een van hen. “Het is een droom die uitkomt, zelfs meer.”

“Saeftinghe is niet alleen een prachtig natuurgebied. Het heeft iets magisch. Als ik door de polder rij, richting Saeftinghe, dan krijgen mijn longen zuurstof en maakt mijn hart een sprongetje. Het gebied spreekt tot de verbeelding. Het is zo rijk, spannend, het verandert continue en is wondermooi. Dit maakt het tot een zeer bijzondere plek.” 

“Saeftinghe is ook heel belangrijk voor mijn familie. We hebben er veel wandeltochten gemaakt met onze familievriend en gids Walter Poppe. Iemand waar ik erg naar opkeek.” Ze kijkt met warme gevoelens terug op die tijd. Met haar vader, zus en broer at ze in een geul broodjes en haar moeder wachtte aan de rand van het gebied. Bij terugkomst maakten ze haar met foto’s en verhalen deel van de ervaring. “Ze kon om gezondheidsredenen nooit mee. Nu neem ik haar, na haar overlijden, en ook mijn broer in gedachten altijd mee het gebied in.”

Als gids gaat Katelijne met diverse groepen op stap. “Iedere groep is weer anders. Daardoor is ook elke wandeling anders. Je probeert de groep aan te voelen en past zo je verhaal en route aan. Hoe dan ook is het voor iedereen een onvergetelijke ervaring in een uniek gebied.”

Het vertellen van verhalen is voor Katelijne, actrice van beroep, een tweede natuur. “Ik vertel over de duivelsbeet in het riet, over fabels en de rijke geschiedenis. Maar net zo graag over kiezelwier, gerande schijnspurrie of papieren zolder. Er is zoveel schoons en wonderbaarlijks in Saeftinghe.”

Meer blogs over vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.