Eendenkooi Sint Philipsland
4675 RN
Sint Philipsland
Highlights
-
AfbeeldingNiet toegankelijk
-
AfbeeldingExcursies beschikbaar
-
AfbeeldingErfgoed
-
AfbeeldingBezoekerscentrum aanwezig
-
AfbeeldingHonden niet toegestaan
-
AfbeeldingLeuk voor kinderen
Over het gebied
Eendenkooien zijn typisch Nederlands cultureel erfgoed. Een oase van rust waar vanaf de middeleeuwen een oud-Hollands ambacht werd bedreven. In het verleden zijn hier eenden gevangen voor de consumptie. Tegenwoordig worden de eenden hier gevangen om te ringen en worden er bloedmonsters afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek naar vogelziekten.
Dit gebeurt nog altijd volgens het oud-Hollands ambacht. Je stapt hier terug in de tijd. De Eendenkooi in Sint Philipsland is één van de ruim 100 overgebleven eendenkooien. De kooi ligt in een vogelrijk gebied van 11,5 hectare.
51.648845709773, 4.1362452507019
Je bezoek
Wil je deze bijzondere plek een keer bezoeken tijdens de openingsperiode? Neem hiervoor contact op met kooiker Annet de Ruyter (06-51569787). Speciaal voor scholen is er een lesprogramma met activiteiten opgezet.
Flora & fauna
De eendenkooi is een vogelrijke plek. Er verblijven wilde eendensoorten als wilde eend, wintertaling, smient, tafeleend, krakeend, slobeend en bergeend. In het riet broeden vogels als doodaars, bosrietzanger en de bruine kiekendief. Het bos rondom de kooi is ideaal voor broedvogels als fitis, nachtegaal, grote bonte en groene specht.
Beheer
Het beheer in een eendenkooi is heel specialistisch. Alleen met een goed kooibeheer blijft het unieke oude kooikersambacht in stand.
De ligging van het kooibos, de komvormige kooiplas en de vormgeving van de vangpijpen zijn in het verleden weloverwogen ingericht. Het doel van deze inrichting is om zoveel mogelijk wilde eenden aan te trekken. Om dit te behouden, is een goed kooibeheer noodzakelijk.
Handwerk
Het kooibos mag niet te hoog zijn en de aanvliegroutes moeten goed zichtbaar blijven. De eenden moeten de kooiplas kunnen vinden vanuit de lucht. Ze strijken neer langs de plas om te rusten en hun vetreserves aan te vullen.
Tijdens het vangseizoen kunnen er geen machines gebruikt worden. Er vindt alleen handwerk plaats met handgereedschap zoals een zeis om verstoring te voorkomen. Bij sneeuwval gaat de kooiker zelfs middernacht de vangpijpen sneeuwvrij maken om de vanginrichting te laten functioneren.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.