LET OP:
Vanaf 15 juli tot 15 april is de eendenkooi gesloten in verband met de stilteperiode. Rust is in deze periode erg belangrijk voor de vogels. 

Over het gebied

Eendenkooien zijn typisch Nederlands cultureel erfgoed. Een oase van rust waar vanaf de middeleeuwen een oud-Hollands ambacht werd bedreven. In het verleden zijn hier eenden gevangen voor de consumptie. Tegenwoordig worden de eenden hier gevangen om te ringen en worden er bloedmonsters afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek naar vogelziekten.

Dit gebeurt nog altijd volgens het oud-Hollands ambacht. Je stapt hier terug in de tijd. De Eendenkooi in Sint Philipsland is één van de ruim 100 overgebleven eendenkooien. De kooi ligt in een vogelrijk gebied van 11,5 hectare. 

Lees meer

Een tafeleend zwemt door het water van de Eendenkooi

Flora & fauna

De eendenkooi is een vogelrijke plek. Er verblijven wilde eendensoorten als wilde eend, wintertaling, smient, tafeleend, krakeend, slobeend en bergeend. In het riet broeden vogels als doodaars, bosrietzanger en de bruine kiekendief. Het bos rondom de kooi is ideaal voor broedvogels als fitis, nachtegaal, grote bonte en groene specht.

Kooikerhondje Eendenkooi
Handwerk

Het kooibos mag niet te hoog zijn en de aanvliegroutes moeten goed zichtbaar blijven. De eenden moeten de kooiplas kunnen vinden vanuit de lucht. Ze strijken neer langs de plas om te rusten en hun vetreserves aan te vullen.  

Tijdens het vangseizoen kunnen er geen machines gebruikt worden. Er vindt alleen handwerk plaats met handgereedschap zoals een zeis om verstoring te voorkomen. Bij sneeuwval gaat de kooiker zelfs middernacht de vangpijpen sneeuwvrij maken om de vanginrichting te laten functioneren. 

Schitterend, deze onverwachte oase van rust. Met recht een parel in het Fliplandse landschap.
Peter
Bezoeker Eendenkooi

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen! 

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.  

In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.