Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Peter en Bas: beheervrijwilligers Hoeve van der Meulen.
Twee mannen in moestuin Hoeve van der Meulen
Wij hebben het voorrecht om in een schitterende omgeving aan het werk te zijn

Peter en Bas werken op woensdagochtend in de moestuin en in de tuin van Hoeve Van der Meulen in 's-Heer Abtskerke. De werkzaamheden zijn heel divers. Van klein onderhoud tot schoffelen en van onkruid wieden tot bloemenstroken inzaaien. 

Bas: “Ik begon in 2011 als vrijwilliger en deed allerlei klussen in en rondom de hoeve. In 2016 ontstond het plan om het kale grasveldje voor de woning terug te brengen naar een traditionele moes- en bloementuin. Al jaren werk ik hier met veel plezier aan. Je vindt hier (vergeten) groenten, bloemen en planten. Inmiddels ken ik alle hoeken en gaten van het terrein. Je doet heel veel ervaring op met wat er wel en niet groeit. Het is zelfstandig werk, waarbij we lekker onze gang kunnen gaan in de moestuin.” 

Peter: “Ik ben in 2021 gestart als vrijwilliger. Na mijn pensioen wilde ik graag iets betekenen voor de omgeving waar ik woon. Ik vind Hoeve Van der Meulen een prachtig monument en wil er graag aan bijdragen om dit in stand te houden. In de moestuin staan radijs, sjalotjes, bloemkool, aardbei, sla en andijvie, maar ook oerprei, meekrap en kardoen. Uit de wortels van meekrap werd vroeger kleurstof gewonnen. Daarnaast groeien er bijvriendelijke bloemen en een aantal vaste planten. Het gaat niet om de opbrengst, maar om het plaatje.” 

“Als ik mijn rug recht tijdens het schoffelen, dan zie ik een oud-Bevelands landschap en een oude hoeve. Prachtig vind ik dat”, aldus een trotse Peter. “Het is een schitterende omgeving om bezig te zijn", beaamt Bas.  

Meer blogs over vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.