Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Roland Dockheer: beheervrijwilliger Oranjezon
Beheervrijwilliger aan het werk
Het is echt genieten om in de natuur bezig te zijn

Roland Dockheer (1953) uit Middelburg geniet al vier jaar van zijn pensioen, na zijn werkzame leven als leidinggevende bij de Vitrite en Werkplaats Walcheren. Hij begon zijn vrijwilligerswerk met een mentorschap Zeeland, maar het buitenleven trok hem ook. Van kinds af aan ging hij met zijn ouders naar een camping aan de kust en liep hij door de bossen van de Manteling. Toen hij een paar jaar geleden tijdens een wandeling door Oranjezon de beheerder tegenkwam, vroeg hij: “Doen jullie ook wat met vrijwilligers?” Zo ging het balletje rollen. 

Hij werkt nu al 2,5 jaar als beheervrijwilliger op Walcheren. “Ik paste eigenlijk direct in het team op Oranjezon”, vertelt hij, “ik voel me hier dan ook erg thuis en wordt in veel beslissingen meegenomen." Roland werkt heel zelfstandig en zit niet snel zonder werk. “Ik pak alle klusjes op: van schilderwerk tot het repareren van gereedschap." Zijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het plaatsen van de bebording, het zetten en repareren van omheiningen en hekwerken en het controleren van de rasters.  

Hij vindt het vrijwilligerswerk om meer dan een reden belangrijk. “Het is echt genieten als je in de vroege ochtend in de natuur bezig bent! Die stilte...” Ook vindt hij het belangrijk dat hij een positieve bijdrage levert aan zijn leefomgeving. “En een bijkomend voordeel is dat ik zo lekker fit blijf”, glimlacht Roland. 

Meer blogs over vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.