Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Diana Bije: gastvrouw Oranjezon
Vrouw kijkt lachend de camera in
Ik heb contact met heel veel verschillende mensen. Dat maakt me vrolijk!

Gastheren en gastvrouwen zijn een vriendelijk gezicht voor de bezoekers van Oranjezon. Ze helpen met de wandelroutes, vertellen over het gebied en staan altijd klaar voor een gezellig gesprek. Als je Oranjezon bezoekt is de kans groot dat je de enthousiaste Diana tegenkomt.  

“In het najaar van 2021 zag ik een oproep op Facebook. Er werden gastheren en gastvrouwen gezocht voor Oranjezon. Ik kom hier al meer dan twintig jaar. Eerst samen met mijn vader, die in de vakantieperiode de taken waarnam van de beheerder, later liep ik er graag alleen of met vriendinnen en nu laat ik mijn kinderen het gebied ontdekken. Ik heb een band met Oranjezon, dus ik wist meteen dat de functie van gastvrouw mij op het lijf geschreven is."  

Diana houdt van natuur én van mensen. Ze gaat graag in gesprek met bezoekers om te horen waarom ze het gebied bezoeken en wat ze er zo mooi aan vinden. 

“Ik leer ontzettend veel van de mensen die het gebied bezoeken én van de medewerkers van Het Zeeuwse Landschap. Iedereen heeft een eigen verhaal of een interessegebied. Ik vind het heel interessant wanneer iemand zijn passie voor natuur met mij deelt. Laatst vertelde een bezoeker mij alles over de planten die hij onderweg tegenkwam. De nieuwe dingen die ik te weten kom, deel ik dan weer met mijn collega-gastheren en andere bezoekers. Ondertussen kijk ik ook nog eens met andere ogen naar het gebied. Dat is ontzettend leuk."  

Meer blogs over vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.