Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Bram Roobol: vrijwilliger monitoring in Yerseke Moer.
Foto beheervrijwilliger Bram Roobol in Yerseke Moer

Bram Roobol is 22 jaar en komt uit Alblasserdam, maar de liefde heeft hem naar Yerseke doen verhuizen. Op de vraag waarom de keuze niet op Alblasserdam is gevallen, antwoordt hij: “Je kunt een meisje uit Zeeland halen, maar Zeeland niet uit het meisje hè!” Hij is pas getrouwd en volgt de opleiding Landscape & Environmental Development (LEM) in Delft.  

Zijn doel is om de laatste 2,5 jaar de groene kant van de studie te kiezen om uiteindelijk ecoloog te worden. “Als ik zie wat jullie hier allemaal doen, dan lijkt me dat prachtig werk”, zegt hij. Zijn passie voor vogels kijken is in 2014 begonnen en nu hij in Yerseke woont, wil hij graag alles over de Moer te weten komen. “Door middel van vogeltellingen leer ik het gebied erg goed kennen”, legt hij uit, “ook de kleinere hoekjes, want je komt overal.”  

Bram telt van september tot en met april maandelijks de watervogels in de hele Yerseke Moer. “Dat is een hele klus, soms ben ik daar wel zes uur per maand mee bezig.” Daarnaast telt hij jaarrond de wulpen in het gebied. Hij doet dit vanuit zijn interesse voor vogels, maar ook om alvast te zien wat het werk als ecoloog inhoudt. “Ik begin nu goed thuis te raken in het gebied en zie ook veranderingen in aantallen vogels.” Voor zichzelf probeert hij zoveel mogelijk vogelsoorten in het gebied te zien. Zijn doel heeft hij op 200 gesteld en na een jaar zit hij al op 155. Aan ambitie en motivatie ontbreekt het niet bij Bram. 

Meer blogs over vrijwilligers:

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.