Over de Hedwigepolder

De Hedwigepolder is een gloednieuw natuurgebied dat volop in ontwikkeling is. Nadat de dijken in 2022 zijn weggehaald stroomt er weer water in het gebied. Het getijverschil is soms wel ruim vijf meter, dat geeft dynamiek! De Hedwigepolder ligt aan de Westerschelde, waar zoet Scheldewater en zout Noordzeewater elkaar ontmoeten. Deze zoet-zoutovergangen zijn van groot belang voor planten en dieren. 

Het is een slikken- en schorrengebied in beginstadium. Uiteindelijk zal het gebied er hetzelfde uit gaan zien als het aangrenzende Verdronken Land van Saeftinghe. Maar dat duurt nog zeker 50 jaar. Voor veel vogels is het nu al een paradijs door het voedselrijke slik.

Hedwigepolder

Geschiedenis

Voor de Tachtigjarige oorlog was de Hedwigepolder al bedijkt. Maar om strategische redenen hebben Nederlandse soldaten de dijken tijdens de Tachtigjarige oorlog doorgestoken. In de 17e eeuw is het opnieuw bedijken van de Hedwigepolder begonnen. In 1907 was het gebied volledig ingepolderd. Het was één van de jongste polders in Zeeland.  
 
Door de vaargeul in de Westerschelde de afgelopen decennia meerdere malen uit te diepen, is er veel waardevolle natuur verloren gegaan. Om dit te herstellen is in 2005 door de Nederlandse regering besloten om de Hedwigepolder terug te geven aan de natuur als onderdeel van een natuurherstelpakket. Hierdoor ontstaat er 300 hectare extra getijdennatuur. In 2022 zijn de werkzaamheden afgerond. Samen met het Verdronken Land van Saeftinghe en aangrenzende Belgische natuurgebieden ontstaat er 4.500 hectaren aan getijdennatuur.

Lepelaar Hedwigepolder

Natuurontwikkeling

De natuur in de Hedwigepolder ontwikkelt zich snel. Vogels en onderwaterleven worden in grote aantallen waargenomen. De biodiversiteit zal steeds verder toenemen naarmate het gebied zich verder ontwikkelt. Slikken- en schorrengebieden hebben een belangrijke functie als kraamkamer voor onderwaterleven en als voedsel-, broed- en rustplaats voor vogels.

Vogels in de Hedwigepolder

Vanaf het moment dat het Scheldewater de Hedwigepolder binnenstroomde, kwamen er veel vogels. Ze worden aangetrokken door het voedselrijke slik. Bergeenden, kluten, lepelaars en veel andere soorten worden in grote aantallen gezien.

Onderwaterleven in de Hedwigepolder

Ook onderzoek van Agentschap Natuur en Bos laat zien dat het met het onderwaterleven goed gaat. Er zijn al twaalf verschillende vissoorten aangetroffen. Waaronder de driedoornige stekelbaars, dikkopgrondel, harder, paling, snoekbaars en zeebaars. Ook zijn er jonge vissen gezien waaronder harder, bot en zeebaars. Dit duidt erop dat het gebied al werkt als kraam en kinderkamer. 

Bovenaanzicht Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saeftinghe

De Hedwigepolder grenst aan Het Verdronken Land van Saeftinghe. Samen vormen ze ca 3.850 aan getijdennatuur. Saeftinghe staat bekend als het oerlandschap van Zeeland met uitgestrekte schorren, geulen en slikken. Het is een unieke plek vol bijzondere natuur en rijke historie. Samen met een ervaren gids of via de wandelroutes kan je Saeftinghe ontdekken. Ontdek het excursie-aanbod of bewandel het Plankierpad (1 km) of de Ruige Laarzen Route (2,5 km).

Lees alles over Saeftinghe

Actuele publicaties Hedwigepolder

Recent zijn de onderstaande artikelen over de Hedwigepolder gepubliceerd.

Nu.nl - Ooit groeiden bieten in Hedwigepolder, nu wemelt het van de watervogels

Vogelbescherming.nl - Het wemelt van vogels in de Hedwige

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Nieuws en blogs