Regelmatig krijgen wij de vraag waarom de hond niet altijd mee mag in onze natuurgebieden. Natuurlijk begrijpen we dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die wij beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Hieronder staat uitgelegd waarom honden, ook al zijn ze aangelijnd, niet in al onze terreinen welkom zijn. En er is de folder honden in natuurgebieden van Het Zeeuwse Landschap.

Gelukkig mogen ze in heel wat terreinen op de wandelpaden wél aangelijnd mee, zoals in ‘t Zwin, de Verdronken Zwarte Polder, op de Wallen van Aardenburg en Retranchement, Wallen van Sluis, de bossen van Clinge, Willem Leopoldpolder en op Neeltje Jans. In Clinge is ook een losloopgebied; daarbuiten zijn honden aan de lijn welkom.

Honden veroorzaken onrust in de natuur, óók aan de lijn
In de natuur leven veel verschillende soorten dieren. Zij voelen zich er thuis, maar zijn kwetsbaar. Honden kunnen veel onrust veroorzaken, óók als ze aan de lijn zitten: vrijwel alle dieren in de natuur, en ook het vee dat in onze gebieden graast, zijn bang voor honden. Loslopende honden gaan graag op ontdekkingstocht en kunnen hierbij bijvoorbeeld broedende vogels verstoren. Daarnaast zijn er honden die achter hazen, reeën, herten en konijnen aan gaan, en ze doden of verwonden.  Het achtervolgen van wild kan gevaarlijke situaties opleveren: de dieren kunnen in blinde paniek de weg opschieten met alle mogelijke gevolgen van dien. In dit filmpje is te zien hoe het mis kan gaan: hond pakt ree.

Veiligheid van vee in natuurgebieden
In veel van onze gebieden loopt vee: runderen, schapen en paarden. Zij helpen ons bij het beheer van de natuur: ze houden het gras kort en zorgen voor een gevarieerde begroeiing. Hoewel vee kan wennen aan de aanwezigheid van honden, is dat bij ons lastig: wij werken met seizoensbegrazing, vaak met jongvee. De dieren kunnen onrustig worden door de aanwezigheid van honden, wat tot onveilige situaties kan leiden. In dit filmpje zie je hoe een kudde runderen schrikt en op hol slaat door een klein loslopend hondje: Hoe klein het hondje ook is.

Hondenpoep en ziekte van vee
Een hond kan ongemerkt ziektes overdragen op het vee in onze natuurgebieden, ook als de hond zelf gezond is. Als er hondenpoep in het gras (voer van het rund) terecht komt, raakt dit verontreinigd. Bovendien kan hondenpoep vruchtbaarheidsproblemen en abortus bij koeien veroorzaken, wanneer je hond in aanraking is geweest (bijvoorbeeld door besmet voedsel) met de parasiet “Neospora caninum”. Een hond die in contact geweest met deze parasiet kan hem bij zich dragen, zonder er zelf ziek van te zijn! De hondenpoep kan dan de gevaarlijke parasiet bevatten, en zo kan het vee ziek worden.

Andere recreanten
Veel mensen vinden het niet erg dat honden loslopen, maar er is een grote groep mensen die zich wel degelijk stoort aan loslopende honden. Zij vinden het niet leuk of zijn bang als een hond enthousiast tegen hen opspringt of luid blaffend achter de fiets aan rent. Daarnaast vindt niemand het prettig om in hondenpoep te trappen, en is hondenpoep in natuurgebieden een bron van ziektes (wormen, bacteriën): daarom vragen we je de poep van jouw hond op te ruimen.

Hond in natuurgebied