Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
De paden op, de Zeeuwse lanen in! Ik heb mijn wandelschoenen aangetrokken en ben de mooiste plekken tegengekomen. Tijdens het wandelen kijk ik om me heen en kom ik helemaal tot rust. Om in deze 'modus' te komen heb ik minimaal een uur nodig, dus de routes (of een combinatie van routes) zijn allemaal langer dan 6 kilometer. Wist je dat wandelen in een groene omgeving een positieve invloed heeft op je welzijn en de gezondheid? De routes die ik heb gelopen bevatten natuur, erfgoed en typische Zeeuwse landschappen. Afwisseling is ook belangrijk om te geest scherp te houden en dat komt terug in de diversiteit van de wandelingen. Veel wandelplezier en vergeet niet om goed om je heen te kijken!
Schapenbegrazing Oude Veerseweg

1. Walcherse Wandeling

De Walcherse Wandeling is afwisselende route van 14 kilometer tussen Middelburg en Veere. Je wandelt over ‘het jaagpad’, een onverhard pad uit 1817 tussen de historische steden Middelburg en Veere. Omdat hier alleen maar gewandeld mag worden en er nauwelijks wegen in de buurt zijn, is dit een heerlijk rustige plek waar veel vogels gebruik van maken. 

Neem een pauze in het mooie Veere en wandel terug via de Zanddijkseweg waar je natuurgebied Oude Veerseweg goed kunt bekijken. Vergeet je verrekijker niet! 

Bekijk de route

Wallen van Retranchement

3. Wallen van Retranchement

Dit is een hele groene route van 3,5 kilometer waarbij je onderweg veel cultuurelementen tegenkomt als knotwilgen, grenspalen en bunkers.  Een deel van de route loopt door het pittoreske Retranchement

Ik combineer deze route met de wandelroute Willem Leopold polder van 3 kilometer. Leuk weetje: het is ook mogelijk om een eigen route te volgen. In de hele Willem Leopoldpolder kun je vrij rondstruinen. Let op: controleer jezelf op teken na afloop. 

Bekijk de route

Neeltje Jans met windmolens op de achtergrond

5. Neeltje Jans

De route van 8 kilometer loopt door het duinlandschap van Neeltje Jans: een natuurpareltje te midden van zeewater en waterbouwtechniek.

Onderweg kom je langs een slufter met prachtige zilte vegetatie en een meertje waar meeuwen badderen en drinken. Dit is goed te overzien vanachter een kijkscherm. De route eindigt op een prachtig stuk van het Noordzeestrand.

Bekijk de route