Oorspronkelijk door mensenhanden gemaakt en nu overgenomen door de natuur: Neeltje Jans is een natuurpareltje te midden van zeewater en waterbouwtechniek.

Neeltje Jans

Neeltje Jans, aangelegd als werkeiland om de bouw van de stormkering mogelijk te maken, is vandaag de dag een gevarieerd duinlandschap.

Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering diende Neeltje  Jans als werkeiland. De pijlers voor de pijlerdam zijn hier gebouwd en het bouwmateriaal werd hier opgeslagen. In 1986 was de pijlerdam gereed en Neeltje Jans lag er werkeloos bij. Vereniging Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap namen het initiatief om het eiland om te vormen tot een natuurgebied.

Vrachtwagens vol bouwtroep werden weggehaald, tonnen zand neergelegd en toen was de beurt aan de wind. Die vormde het zand tot een natuurlijk duin. Wind en vogels brachten plantenzaden, dieren kwamen vliegend, zwemmend, zwevend en kruipend.  En zo ontstond het  gevarieerde natuurgebied dat we vandaag de dag kennen. Vol vogels, vlinders, wilde bijtjes en nog veel meer...

Op Neeltje Jans zijn alle ontwikkelingsstadia van duinen te vinden zijn. Van jonge zeeduintjes via vochtige valleien en een duinmeer naar een rij hoge kamduinen.  Aan de Oosterscheldekant ligt een slikkengebied met een vogeleiland; aan de Noordzeezijde ligt een slufter: een zandvlakte achter de duinenwaar regelmatig zeewater binnenstroomt, waardoor een soortenrijke vegetatie kan ontstaan.

Beheer

Het beheer wordt zoveel mogelijk aan de natuur zelf overgelaten. Wandelpaden en voorzieningen worden onderhouden.

Groei en bloei

Broedkolonies van zilver- en mantelmeeuwen en daaromheen kustvogels als scholeksters en bergeenden brengen er hier hun jongen groot. Ook zeldzaamheden als dwergstern en bontbekplevier broeden regelmatig op Neeltje Jans. Tientallen soorten water- en wadvogels hebben het natuurgebied op Neeltje Jans als rustgebied ontdekt. Omdat het gebied in de vogeltrekroutes ligt, kom je in de herfst ook vogels als roodborst en goudhaantjes tegen.

Het is een dynamisch gebied, waar wind grote invloed heeft. In de slufter komt bij hoog water de zee binnen, en hier vind je soorten als zeekraal en schorrenplanten. Typische soorten van kale zandvlaktes zijn hier te vinden: zeeraket, jacobskruiskruid en duindoorn. Vochtige delen zijn begroeid met allerlei mossen en hier en daar groeit het fraaie duizendguldenkruid. Konijnen, en soms in de verte een zeehond, zijn de opvallendste vertegenwoordigers van de zoogdieren. Insecten als lieveheersbeestjes komen hier, afhankelijk van hoe de wind waait, soms in grote getalen voor.

 

Bezoeken

Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden. De hond is welkom, mits aangelijnd.

Wandelroute door het duinlandschap, ca 8 km. Deze start op de hoek van het parkeerplaatsje in de bocht van de Faelweg. 

In het duingebied kun je achter het vogelkijkscherm naar vogels in het duinmeertje kijken.

Nationaal Park Oosterschelde heeft een bezoekerscentrum op Neeltje Jans: een expositie in het Topshuis, een doe-pad over het eiland en een getijdentafel en getijdenpoelen waar je de onderwaternatuur kunt ontdekken. U kunt ook gratis parkeren op de parkeerplaats van het Topshuis en de wandelroute vanaf het bezoekerscentrum volgen.

Let op: er ziten momenteel veel bastaardsatijnrupsen. De haren kunnen jeukende bulten en blaren veroorzaken.

  • Wandel in het voorjaar door de duinen: de broedende meeuwen zorgen voor een waar spektakel!
  • Neem een kijkje in het bezoekerscentrum van  Nationaal Park Oosterschelde in het Topshuis.
  • Meer weten over de Deltawerken? Bezoek dan Deltapark Neeltje Jans (niet gratis).

 

Wandelroutes

wandelroute Neeltje Jans 8km

De wandelroute start op de hoek van de parkeerplaats naast het Topshuis. De route staat met paaltjes aangegeven en voert over het parelpad, het Infoduin met informatie over de geschiedenis van Neeltje Jans, langs de binnen- en buitenslufter. De route is 8 kilometer, eventueel in te korten tot 4 kilometer. Deze route is niet rolstoel- of kinderwagen toegankelijk.

rolstoelpad Neeltje Jans 1km

De route is een ronde van ongeveer 500meter. Het rolstoelpad is volledig verhard en voert langs het infoduin. Parkeren kan op het parkeerplaatsje aan de Faelweg op Neeltje Jans (onderaan de afrit rechtsaf. Op de T-kruising rechtsaf, 1e weg rechts).

Adres

Faelweg / Dijkgraaf A M Gelukweg, 4354 Vrouwenpolder. Eiland Neeltje Jans ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Vrouwenpolder en Burgh-Haamstede.

U kunt gratis parkeren bij het Topshuis, onderaan de afslag linksaf. Midden in het gebied ligt ook een kleine parkeerplaats aan de Hooghe Plaetweg.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring