Sint Laurense Weihoek
4364
Grijpskerke
Highlights
-
AfbeeldingWandelen
-
AfbeeldingFietsen
-
AfbeeldingVogelrijk
-
AfbeeldingNeem verrekijker mee
-
AfbeeldingGeopark Schelde Delta
Over het gebied
Sint Laurense Weihoek is hét topgebied voor weidevogels op Walcheren. Dit unieke gebied is een trekpleister voor een grote diversiteit aan vogels. Wandel of fiets langs het gebied en geniet van alle vogelgeluiden. Omdat de vogels gewend zijn aan voorbijgangers, laten ze zich van dichtbij bestuderen. Tijdens het broedseizoen zie je regelmatig kuikens van kieviten, tureluurs en grutto's lopen. Dit oudlandgebied, waar klei op veen ligt, is van oorsprong erg laag. Moernering (het afgraven van door zout doordrenkt veen) en inklinking door ontwatering hebben na de Middeleeuwen voor verdere verlaging van het gebied gezorgd. Hierdoor zijn de weilanden altijd te nat gebleven voor landbouw. Ondanks de ruilverkaveling is dit gebied altijd een nat weidevogelgebied gebleven.
Sint Laurense Weihoek maakt als deelgebied van de kreekruggen en poelgronden Walcheren, onderdeel uit van één van de 40 Geosites van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.517025239108, 3.5845041275024
Je bezoek
Het natuurgebied is zeer goed te overzien vanaf de kleine polderwegen (Stenen Kruisweg, Ossenbergweg, Buttingseweg en Zandvoortseweg). De Sint Laurense Weihoek zelf is niet toegankelijk.
Flora & fauna
Weidevogels
Het hele jaar door kun je in de Sint Laurense Weihoek een grote diversiteit aan vogelsoorten zien. In het voorjaar broeden hier kluten, kleine plevieren, veldleeuwerik, graspieper, grutto en kievit. Het gebied is een ware kraamkamer van de natuur. Voor weidevogels is het één van de topgebieden in Zeeland.
Doortrekkers
Doortrekkende vogels weten het gebied ook te vinden. Zij gebruiken de Weihoek als rust- en voedselplaats. Doortrekkende vogels zoals de wulp, regenwulp, bosruiter, kemphaan, oeverloper, goudplevier, kleine zilverreiger, lepelaar en af en toe een zomertaling worden hier vaak gezien. Er worden regelmatig zeldzame soorten gezien zoals de morinelplevier, steltkluut, grauwe franjepoot en poelruiter.
Overwinteraars
In de wintermaanden zie je smienten, kolganzen en brandganzen. Naast grazende vogels zijn er in de winter ook vaak grote groepen goudplevieren aanwezig. In zachte winters zie je hier ook kemphanen. Op de kale velden zijn hazen in de winter veel beter zichtbaar.
Beheer
Ecologische hoofdstructuur
De Sint Laurense Weihoek is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Dit betekent dat het gebied als natuurgebied wordt beheerd en zich verder uitbreidt. Het eerste deel is in 2005 ingericht als weidevogelgebied. Daarna is de oppervlakte van het natuurgebied verder uitgebreid.
Waterhuishouding
De steeds langer durende periodes van droogte zorgen voor uitdagingen. Om het natuurgebied vochtig te houden, zijn molentjes neergezet die water oppompen. Door deze maatregel blijven grote delen langer nat. Dit is belangrijk om de natuurwaarden in het gebied in stand te houden. Weide- en watervogels die in het gebied broeden, eten en rusten hebben dit hard nodig om te overleven.
Begrazing
In het natuurgebied lopen in een bepaalde tijd van het jaar grote grazers om de begroeiing kort te houden. Hierdoor ontstaat een bloemrijk grasland waar insecten, hazen en vogels van profiteren.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!