Over het gebied

Vliedbergen zijn heuvels met een verhaal. Ze zijn vanaf de 11e eeuw aangelegd als woonheuvel. Later zijn er vaak verdedigingstorens – ook wel mottekastelen – op gebouwd. Aan het eind van de 12e eeuw telde Zeeland honderden vliedbergen. Nu zijn er ongeveer veertig over.  Het behouden van de vliedbergen is belangrijk om een stuk Zeeuwse cultuurhistorie te overeind te houden. In Zuid-Beveland beheren wij de vliedbergen bij Baarsdorp en de Berg van Troje in Borssele.  

Poel

Je bezoek Berg van Troje

Deze bijzondere vliedberg is begroeid met knotwilgen. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er een zware ringmuur heeft gestaan. Op deze plaats heeft vroeger het stamslot van de heren van Borssele gestaan. De tekening rondom de vliedberg laat zien waar de gracht oorspronkelijk liep. In de kern van de vliedberg is in de Tweede Wereldoorlog een bunker ingebouwd. 

Bereken je route

Twee lindes

Beheer

Veel vliedbergen worden begraasd. In Baarsdorp staan runderen en bij de Berg van Troje schapen. Knotwilgen die bij de vliedbergen staan worden regelmatig door vrijwilligers geknot. 

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Veelgestelde vragen

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied of gebruik van barbecue, open vuur etc.  

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!