Open Monumentendag Kruisdijkschans

De Kruisdijkschans dateert uit 1640, en was onderdeel van een verdedigingslinie tussen Sluis en Aardenburg. Eind 17de eeuw kwam de Kruisdijkschans in verval. In 1762 bouwde de familie Hennequin de schans om tot een landhuis. Later gebruikt als boerenbedrijf.
Het woonhuis is door Het Zeeuwse Landschap grondig gerestaureerd en in oude luister hersteld. Dat wil zeggen, hoe het er in de 18e eeuw uitzag, toen het als buitenplaats in gebruik was. Ook de tuin is heringericht, passend bij deze periode.

Op de buitenomwalling ligt een onverharde wandelroute. In de kapschuur bij de entree vindt u een (onbemensd) informatiepunt. Hier komt u meer te weten over de bijzondere ontdekkingen die tijdens de restauratie zijn gedaan.
Vandaag, open monumentendag, is ook het woonhuis opengesteld voor publiek.
Tussen 11:00 en 16:00 uur is iedereen van harte welkom!

Tip: Kom op de fiets. De Kruisdijkschans is opgenomen in de nieuwe fietsroute 'Forten en schansen, restanten in het landschap uit de tachtigjarige oorlog', hier gratis te downloaden.

Adres
Kruisdijk 1, 4524 KS Sluis

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring