BOSHUT CLINGE - Unieke fotohut van Het Zeeuwse Landschap

Beschrijving

In het bos van Clinge is een oude jagershut omgebouwd tot een locatie waar je bosvogels kunt fotograferen of filmen. Terwijl je zelf verblijft in de ruime hut, verschijnen er tot enkele meters voor je lens talloze vogelsoorten en andere bosdieren.
De hut staat aan de rand van een open plek in het bos en is gecamoufleerd en verduisterd. De vogels komen op ooghoogte terwijl je achter je camera zit. Je kijkt uit op takken en boomstronken, waarop de vogels neerstrijken. Vlak voor de hut is een vijver waar vogels kunnen drinken en badderen. Regelmatig strooien vrijwilligers wat voer, waardoor er vrijwel continu vogels aanwezig zijn.

Locatie

De boshut van Clinge ligt in Oost-Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland), middenin een waterwingebied met circa 120 hectare naald- en loofbos dat wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap. De hut bevindt zich in een gedeelte van het bos dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Vanaf de openbare weg is het nog 1 kilometer lopen over een onverhard bospad. Op afspraak begeleidt een vrijwilliger of medewerker van Het Zeeuwse Landschap je naar de hut.

Omgeving

Vanuit de hut kijk je uit op een open plek in het bos, omzoomd met struweel en bomen. Enkele meters voor de hut ligt een vijver, met aan de rand hier en daar een grote tak. Er zijn diverse voederplanken opgesteld. De vogels landen vaak eerst op een tak alvorens ze naar de voederplank gaan. Deze takken zijn ideaal om de vogels op te fotograferen.

Welke soorten?

Regelmatig zijn kuifmees, koolmees, pimpelmees, vink, boomklever en grote bonte specht te fotograferen. Gaai, roodborst, merel en boomkruiper laten zich elke dag meermalen zien. Verder is er kans op de aanwezigheid van winterkoning, staartmees, goudhaan, zwarte mees, middelste bonte specht, zwarte specht, zwartkop en tjiftjaf (in de zomer). Ook eekhoorns worden regelmatig dichtbij de hut gesignaleerd.

Type hut

Dit voormalige jagersverblijf is ruim met afmetingen van ongeveer 10 bij 4 meter. Er is elektriciteit, een houtkachel en stromend water. De hut is verduisterd, zodat de vogels je vrijwel niet kunnen zien.

Opening voor objectief en kijkvenster

Er zijn meerdere kijkopeningen. Afhankelijk van de lichtomstandigheden en aanwezigheid van vogels kunnen deze gebruikt worden. Het is handig om je objectief te camoufleren.

Sanitaire voorzieningen/horeca

In de hut zelf zijn helaas geen sanitaire voorzieningen! Op loopafstand, zowel ten oosten als ten westen van de parkeergelegenheid, bevinden zich restaurants waar men terecht kan.

Paklijstje

o Warme, donkere kleding;
o Rijst- of bonenzak (voor gebruik op vensterbank);
o Camera met telelens;
o Stevig driepootstatief (eventueel);
o Benodigdheden koffie en thee (koffiezetapparaat, waterkoker en water aanwezig);
o Lunch en versnaperingen;
o Plastic tas om afval weer mee te nemen.

Reserveren

De boshut huren kost € 60,- per dag. De eerste twee personen zijn inbegrepen in deze prijs, iedere volgende persoon betaalt € 25,- extra. Maximaal 6 personen kunnen tegelijk van de  hut gebruikmaken.
Voor reserveringen en meer informatie stuurt u een bericht aan het vrijwilligersteam via boshutclinge.
Het totaalbedrag voor de huur dient, een week voor aankomst, overgemaakt te zijn op bankrekening NL71ABNA0510336167 (BIC: ABNANL2A) o.v.v. huur boshut Clinge en de gewenste datum.

Dringend verzoek

Om de uniekheid van de locatie te behouden en ongewenste verstoring te voorkomen, worden gebruikers dringend verzocht om de locatie van de boshut NIET te publiekelijk te delen in de sociale media e.d.

Natuurlijk veel plezier gewenst in de boshut van Clinge!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring