De Blikken
Groede
Highlights
-
AfbeeldingWandelen
-
AfbeeldingFietsen
-
AfbeeldingVogelhut
-
AfbeeldingVogelrijk
-
AfbeeldingHonden niet toegestaan
-
AfbeeldingGrote grazers
-
AfbeeldingLeuk voor kinderen
Over het gebied
De Blikken is een vogelrijk gebied met een unieke structuur van watertjes: slingerende kreekjes en oude drainageslootjes doorsnijden het gebied. Het heeft deze vormen te danken aan een historische gebeurtenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het gebied bewust onder water gezet om de vijand op afstand te houden. Door de eb- en vloedbeweging ontstond een reliëfrijk landschap, doorsneden met kreken. Na de vrede van Munster in 1648 werd het gebied geleidelijk weer in cultuur gebracht. Halverwege de jaren negentig is de Blikken een natuurgebied geworden.
51.356436882288, 3.4975361824036
Je bezoek
De Blikken is vanaf de Ringdijk goed te overzien. Parkeren kan onderaan de Ringdijk. Vanaf de parkeerplaats kun je tussen grondwallen en meidoornhagen naar de vogelobservatiehutten lopen. De hutten bieden vrij uitzicht over het gebied.
Bereken je route
Flora & fauna
Vogels
Door de vele watertjes in De Blikken overwinteren er hier veel eenden en ganzen. Je ziet in de winter onder andere smienten en kolganzen.
Langs de oevers zoeken steltlopers naar eten. In het voorjaar gebruiken weidevogels zoals de kievit en grutto het gebied om te broeden. De centraal gelegen eilandjes worden door honderden kokmeeuwen en visdieven en kluten als broedeiland gebruikt. We zien daarnaast een stijging in het aantal broedende brandganzen. In sommige jaren broeden er ook steltkluten.
Planten
In De Blikken zien we drie veelvoorkomende planten. Dit zijn de laagblijvende witte klaver met daarboven het fraaie kamgras en veldgerst. De bodem in De Blikken is steeds zoeter aan het worden waardoor zeekraal steeds minder aanwezig is.
Beheer
In De Blikken worden grote grazers ingezet om de begroeiing kort te houden. Hierdoor krijgen meer planten de kans om te groeien. Hier profiteren insecten en vogels van.
In 2021 is er rond het gebied een vossenwerend raster geplaatst om de predatie van de grondbroedende vogels te verminderen. Het regenwater wordt zoveel mogelijk in het gebied gehouden. Ook is er een windmolen geplaatst die water in het gebied pompt tijdens droge periodes.
Staats-Spaanse Linie in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we de Staats Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Kom meer te weten over de geschiedenis van de forten en schansen die de Staats Spaanse Linies vormen en de belangrijke rol die ze tegenwoordig vervullen voor de natuur, bijvoorbeeld voor boomkikkers, klavers, zandbijen en orchideeën. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders hier terug: Vroege Vogels aflevering: Staats-Spaanse Linies gemist.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.