Soms zijn het nog maar lichte verhogingen in het landschap: vliedbergen. Overgebleven uit de 11e eeuw, toen ze als woonheuvels werden aangelegd.

Vliedbergen Zuid-Beveland

Vliedbergen zijn aarden heuvels, al zijn er soms nog maar lichte verhogingen van over in het landschap. Ze werden vanaf de 11e eeuw aangelegd als woonheuvels. In later eeuwen werden er vaak verdedigingstorens – mottekastelen- op gebouwd. Aan het eind van de 12e eeuw telde Zeeland honderden vliedbergen; nu zijn er ca. veertig over. Het Zeeuwse Landschap beheert op Walcheren een tiental vliedbergen.

De naam ‘vliedberg’ suggereert dat ze bij hoog water werden gebruikt om te vluchten, maar deze naam is eigenlijk onjuist: de meeste vliedbergen werden aangelegd als woonheuvel, of als bergje voor een mottekasteel. Daarom wordt de naam kasteelberg ook wel gebruikt.

Lees ook het verhaal over vliedbergen op de website van Zeeuwse Ankers.
Of bekijk Monumenten van aarde, de storymap van de Zeeuwse bergjes.

 

Vliedbergcomplex Baarsdorp
Bij Baarsdorp ligt een tweetal vliedbergen bij elkaar. Op één van de twee vliedbergen heeft vroeger het kasteel “Huis te Baarsdorp” gestaan. Rondom is nog duidelijk het oude grachtenpatroon te zien. Aan de zuidkant wordt het vliedbergterrein begrensd door een oude muur van het voormalige kerkhof van Baarsdorp.

Berg van Troje, Borssele.
Rond deze fraai met knotwilgen begroeide vliedberg verraden de laaggelegen stukken grond waar de gracht vroeger liep. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er een zware ringmuur heeft gestaan. Op deze plaats heeft vroeger het stamslot van de heren van Borssele gestaan. In de kern van de vliedberg is in de Tweede Wereldoorlog een bunker ingebouwd.

Beheer

De meeste vliedbergen worden begraasd. Wanneer er knotwilgen bij of op staan, worden deze regelmatig door vrijwilligers geknot.

Groei en bloei

De botanische waarde van vliedbergen is beperkt, bij enkele groeien zeldzame planten.

Bezoeken

De vliedbergen zijn niet toegankelijk.

In museum Terra Maris in Oostkapelle kunt u een gereconstrueerd mottekasteel bezoeken!

Adres

Wolphaartsweg 9
4454 PL Borssele

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring