Over het gebied

Achter vliedbergen schuilt een bijzonder verhaal. De naam ‘vliedberg’ suggereert dat ze bij hoog water werden gebruikt om te vluchten. Maar deze naam is eigenlijk onjuist: de meeste vliedbergen zijn aangelegd als woonheuvel, of als verhoging voor een mottekasteel (verdedigingstoren). Daarom wordt de naam kasteelberg ook wel gebruikt.  

In de twaalfde eeuw waren er honderden vliedbergen in Zeeland. Nu zijn er nog ongeveer veertig over. Door vliedbergen te beheren, behouden we Zeeuwse cultuurhistorie.  

Vliedberg bij Hoogelande

Vliedberg Schellach, Middelburg 

In 1274 werd de naam Schellach al vermeld. Er was toen sprake van de parochie ‘Schelach’. Het is een kerkhofheuvel geweest. De oorspronkelijke heuvel is hoger geweest, maar door telkens ploegen is de heuvel lager geworden. 

Vliedberg Herenweg, Aagtekerke 

De vliedberg is in de 13e eeuw opgeworpen. 

Vliedberg Kelderweg, Grijpskerke 

De vliedberg stamt uit de late Middeleeuwen. Het is de vraag of het echt een vliedberg is. Het is onduidelijk of deze heuvel vroeger met deze bedoeling is opgeworpen. De vondst van potscherven en fosfaat in de bodem, wijzen op bewoning. In de Tweede Wereldoorlog is in de heuvel een Duitse schuilbunker gebouwd. 

Vliedberg bij Boudewijnskerke

Vliedberg Meinersweg, Koudekerke 

De vliedberg dateert uit 13e eeuw. Bij de inundatie van 1944 was de berg een van de weinige plaatsen die boven water uit stak. De berg heeft veel geleden van het in- en uitstromende zeewater. In 1986 is deze vliedberg gerestaureerd. 

Vliedberg Paauwenburg 

In de Tweede Wereldoorlog is een bunker aangelegd in de berg. De berg zelf stamt uit de 13e eeuw. 

Vliedberg Roelse, Koudekerke 

De vliedberg ligt wat verscholen in het landschap, en dateert uit ± 13e eeuw. In deze vliedberg is in de Tweede Wereldoorlog een bunker gebouwd

Gerelateerde activiteiten

Ontdek meer natuur en activiteiten in Zeeland

Er is zo veel te beleven in Zeeland. Ga voor meer activiteiten en wandelroutes naar het overzicht.

Bekijk meer activiteiten

Veelgestelde vragen

Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving! 

Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.  

We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!