Inlagen Noord-Beveland
4491 PT
Wissenkerke
Highlights
-
AfbeeldingFietsen
-
AfbeeldingWandelen
-
AfbeeldingErfgoed
-
AfbeeldingVogelhut
-
AfbeeldingUitzichtpunt
-
AfbeeldingVogelrijk
-
AfbeeldingExcursies beschikbaar
-
AfbeeldingGrote grazers
-
AfbeeldingGeopark Schelde Delta
Over het gebied
De inlagen op Noord-Beveland vormen typisch Zeeuws cultureel erfgoed. Inlagen zijn de afgelopen eeuwen gecreëerd als bescherming tegen de zee. Door landinwaarts een reservedijk (inlaagdijk) aan te leggen op plekken waar men een dijkdoorbraak vreesde, werd de kans op dijkdoorbraken verkleind. Het toont aan hoe vindingrijk er afgelopen eeuwen met kustbescherming omgegaan is.
Tegenwoordig zijn de inlagen op Noord-Beveland vogelrijke natuurgebieden met een afwisselend landschapsbeeld, variërend van moerassig grasland of rietveld tot open water. De inlagen maken als deelgebied van de Oosterschelde, onderdeel uit van één van de 40 Geosites van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.596884529892, 3.7733638286591
Je bezoek
Het Zeeuwse Landschap beheert verschillende inlagen op Noord-Beveland waaronder: de Thoornpolder, de Vlietepolder, de inlaag Keihoogte, en de buitendijks gelegen Oesterput.
De inlagen zijn goed te overzien vanaf de dijken.
Er zijn prachtige fietsroutes uitgestippeld langs de inlagen.
Kijkhut en infopaneel
Bij de inlaag 's Gravenhoek staat aan de oostkant een kijkhut en op de dijk is er een uitkijkpunt, vanaf waar de drie vogeleilanden goed te overzien zijn.
Bij de inlaagdijk van de Keihoogte staat een infopaneel en daar begint ook het wandelpad naar de kijkhut.
Flora & fauna
In de meeste inlagen op Noord-Beveland is zoet water aanwezig. Vooral de inlagen die grotendeels uit open water bestaan, zijn het hele jaar erg rijk aan vogels. Er komen vooral eenden, meeuwen en steltlopers voor.
's Gravenhoek
In de inlaag 's Gravenhoek is in 1990 een vogeleiland aangelegd. Jaarlijks broeden hierop 100-150 paar visdieven, kokmeeuwen en enkele geoorde futen. In 2001 zijn er in deze inlaag nog twee extra vogeleilanden aangelegd.
Vlietepolder
In de inlaag Vlietepolder zijn uitgestrekte rietvelden aanwezig, waarin plaatselijk veenmos voorkomt, dat eilanden vormt. Veenmos is erg bijzonder in Zeeland: meestal zijn de moerassige gebieden hier te brak (zoutig) voor veenmos.
Keihoogte
In de inlaag Keihoogte zijn lage duintjes aanwezig, waarop de zeldzame blauwe zeedistel groeit. Deze duintjes zijn nog overblijfselen uit de tijd dat getij en zandverstuivingen hier vrij spel hadden.
Oesterput
In de inlaag Oesterput is achterin een schor tot ontwikkeling gekomen. Aan de voorkant van de inlaag zijn nog de restanten van een historisch landbouwhaventje aanwezig.
Beheer
In verschillende inlagen worden schapen ingezet voor begrazing en in de toekomst ook paarden. De broedvogeleilanden worden regelmatig geschoond van vegetatie om ze kaal te houden voor kustbroedvogels. In de Vlietepolder wordt riet gemaaid voor het behoud van het zeldzame veenmosrietland. Knotwilgen worden in de inlagen gefaseerd geknot. Recreatievoorzieningen worden regelmatig nagelopen en waar nodig onderhouden.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.