Inhoudsopgave
Westeindse Weel
Ooit deed de dijk waar u nu op staat dienst als zeewering. Op 5 november 1530 ging het mis, tijdens de beruchte Sint Felixvloed.
De dijk brak door op de plek waar vroeger een kreek lag, het water stroomde met grote kracht naar binnen en er ontstond een diep kolkgat: een weel. De nieuwe dijk werd met een boog om het diepe gat heen gelegd. De Westeindse Weel is in feite een combinatie van een weel en een kreekrestant.
Zout en zoet
Die geschiedenis zie je vandaag de dag nog terug in de plantengroei. Zout grondwater komt via de oude kreekbedding omhoog in de laagste delen van het weiland. Hier groeien zoutplanten zoals kweldergras en zeekraal. De hogere plekken staan meer onder invloed van het zoete regenwater, hier groeien dus ook andere planten.
Bewoners
De Westeindse Weel biedt vogels voedsel, ruimte en rust om te broeden. Water- en moerasvogels houden van de open waterplas en de riet- en biezenvelden. Het drassige laagliggende weiland biedt weidevogels weer een ideale omgeving. Ook trekvogels vinden er rust en voedsel.
Beheer
Het gebied heeft een zelfstandige waterhuishouding, zodat de ‘buren’ en dit natuurgebied elk hun eigen, optimale waterpeil kunnen aanhouden. In het voorjaar wordt het water zoveel mogelijk in het gebied gehouden, zodat er foerageermogelijkheden ontstaan voor weidevogels en steltlopers. Om het weiland open te houden lopen er in de zomer runderen.
Bezoeken
Vanaf de Westeindsedijk heeft u een fraai overzicht over het gebied. Deze dijk behoort gedeeltelijk tot het reservaat. Het gebied is niet vrij toegankelijk.
Vanaf de Westeindsedijk kunt u het gebied mooi overzien!
Adres
Westeindsedijk
4454 PW Borssele