Onlangs meldden we grote vogelsterfte in de grote-sternkolonie in Waterdunen door de vogelgriep. Ook buiten Waterdunen slaat de vogelgriep hard toe. In West-Zeeuws-Vlaanderen worden ook elders meer dode vogels dan gebruikelijk aangetroffen. Ze spoelen ook aan op de Zeeuws-Vlaamse stranden. Gemeente Sluis verwacht dit weekend in verband met het warme weer grote drukte aan de stranden. Preventief zet de Gemeente Sluis surveillance in voor het bewaken van de kustlijn op mogelijk aangespoelde dode vogels.
vogelgriep

De verwijdering van eventuele aangespoelde vogels aan het strand gebeurt door de gemeente Sluis.
In Waterdunen of andere natuurgebieden gebeurt dit door Het Zeeuwse Landschap. Het verwijderen van de eventuele vogels gebeurt conform protocol en uit voorzorg in speciale beschermende kleding. Er is geen direct ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Wel wordt gevraagd afstand te bewaren en de dode dieren absoluut niet aan te raken, om verspreiding in te dammen. Verder kunnen huisdieren wel ziek worden als ze met dode vogels in aanraking komen. Advies is daarom om honden aan de lijn te houden.

Melden
Vind je een dode vogel op het strand, meld dit dan bij:

  • De strandwacht zodat zij het kunnen doorgeven aan de gemeente.

  • of meld het zelf via het emailadres vogelgriep@gemeentesluis.nl of via de piketlijn Gemeentewerken via telefoonnummer 0117- 457200. Vermeld in uw melding duidelijk het tijdstip van waarnemen en de exacte locatie.

In Waterdunen:
In Waterdunen worden regelmatige rondes gelopen om dode dieren op te ruimen. Vind je een dode vogel in Waterdunen, dan kun je dit melden bij Het Zeeuwse Landschap;
Op andere plekken:
Dode vogels die elders gevonden worden kunnen gemeld bij de landelijke NVWA. Ik heb dode wilde (water)vogels gevonden. Bij wie kan ik dit melden? | NVWA