CBK Zeeland reikte vandaag de Zeeuwse Architectuurprijs 2024 uit. Gebouwen die in 2023 zijn opgeleverd konden meedingen. De vakjury bezocht vandaag de vijf projecten die op de shortlist stonden. De jury beloonde uiteindelijk het Veldstation, ontworpen door architectenbureau Ro&AD, met de eerste prijs.

Het Veldstation is een station voor vogel -en natuuronderzoek op de scheiding tussen de voormalige Hedwigepolder en het Verdronken Land van Saeftinghe. Het gebouw is gebouwd in opdracht van de Provincie Zeeland en in gebruik door Het Zeeuwse Landschap. 

Architectenbureau Ro&AD ontwierp het gebouw met oog voor duurzaamheid en passend bij de natuurlijke omgeving. Hierin is het bureau goed geslaagd. Zo is het Veldstation bijna helemaal gemaakt van hergebruikt hout en biedt plaats aan diverse planten en dieren. De buitenzijdes zijn bekleed met materialen zoals riet, leemhoudend oeverzand, breuksteen en gestapelde graszoden. Dit stimuleert de bijen, vlinders, spinnen en vele andere kleine insecten. Het groene dak biedt een broedplaats voor sterns en steltlopers. En de zolder is open voor vleermuizen en kerkuilen. 

Omdat het gebouw in beschermd Natura2000-gebied ligt, is het gebouw niet publiek toegankelijk.

De jury beoordeelde de gebouwen op verschillende criteria, zoals mate van vernieuwing, verduurzaming en contextualiteit en aan de hand van het thema van dit jaar, 'Ruimte maken'. 

Foto veldstation Saeftinghe