Dit najaar speelt Zeeland een grote rol in de film De Wilde Noordzee. Producenten Dutch Maritime Productions en EMS Films, bekend van De Nieuwe Wildernis nemen je mee op een avontuurlijke reis naar de wereld onder de zeespiegel en toont de ongeremde natuurkrachten in volle glorie. Schitterende onderwaterbeelden onthullen wat er zich allemaal in de Noordzee – én dus ook in onze kustwateren – afspeelt.

Onder water

De meeste Nederlanders kennen de Noordzee alleen vanaf het strand, maar dat is slechts een fractie van een natuurgebied dat niet alleen het grootste van ons land is, maar ook een enorme rijkdom kent aan natuur. De Wilde Noordzee werpt een blik op de andere zijde van het wateroppervlak. Door de ogen van Peter van Rodijnen, een ervaren duiker en onderwatercameraman ontdek je ongeremde natuurkrachten in volle glorie, maar zie je ook hoe een van de drukste zeeën ter wereld en de natuur op gespannen voet staan.

Glansrol voor Zeeland

De opnames voor de productie vonden voor een belangrijk deel plaats in Zeeland. Bijzonder en belangrijk, benadrukt Provincie Zeeland. ‘We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen genieten van de prachtige natuur om ons heen. De Zeeuwse Delta is de kraamkamer van de Noordzee en daarom heel belangrijk voor tal van plant- en diersoorten die er leven. De Wilde Noordzee ontsluit deze fascinerende onderwaterwereld voor een groot publiek. Die beelden zijn van grote waarde voor ons. Ze laten zien dat het grootste Nationale Park van Nederland een dynamische wereld is van wind, water, slikken en schorren.’

Filmposter Wilde Noordzee

Preview

De Zeeuwse Natuur, organisator van de preview, is ook blij met de rol die Zeeland in de film speelt. Debby Boers, projectleider bij IVN Natuureducatie: ‘We organiseren, met steun van de Provincie Zeeland, een preview voor Zeeuwse vrijwilligers en de gastheer- en vrouwnetwerken, omdat we willen laten zien welke invloed de Noordzee heeft op het werkgebied van vrijwilligers en het recreatielandschap. We hopen dat ze inspiratie en kennis uit de film halen die ze kunnen inzetten in hun rol als ambassadeur voor de natuur in Zeeland. In de film wordt duidelijk welke invloed we allemaal hebben op het systeem en het belang om goed voor de Zeeuwse natuur te blijven zorgen.’

De Zeeuwse Natuur

De Zeeuwse Natuur is een samenwerkingsverband, gericht op natuureducatie en promotie van natuur en landschap in Zeeland, tussen het Nationaal Park Oosterschelde, IVN Instituut voor natuureducatie, Het Zeeuwse Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Terra Maris, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en hetUnesco Geopark Schelde Delta.

De film De Wilde Noordzee gaat in première tijdens het Film by the Sea festival in Vlissingen op 7 september en vanaf 12 september in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Meer over de film op https://www.linkedin.com/showcase/89586318.