In dit nummer roepen we met tal van voorbeelden - zoals droogte, stikstof, biodiversiteit – op om bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap te kiezen voor natuur. Verder lees je hoe grote grazers ons helpen bij het beheer en over de rol van het landschap als wapen. En we geven tips voor natuuruitjes in de winter.
Achtergrondverhalen
*  In bijna al onze natuurterreinen lopen grote grazers. Die vervullen een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit en bijzondere landschappen. Ze doen het werk van zware machines, maar dan veel subtieler. En ze hebben nog veel meer voordelen, zo is te lezen in DE ROL VAN GROTE GRAZERS BIJ NATUURBEHEER.
*  Dit jaar hadden we de droogste zomer in jaren. Inmiddels is er zoveel regen gevallen dat de ergste watertekorten wel weg zijn. De verwachting is echter dat we vaker zeer droge periodes én extreme buien zullen krijgen. Wat zagen we deze zomer en wat zijn op langere termijn de gevolgen van de DROOGTE IN ZEELAND?
* Er komen meer grote opgaven op Zeeland af. Opgaven die landelijk of wereldwijd spelen en die ook effect hebben op ons Zeeuwse landschap en onze natuur. Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen moeten in de komende jaren op al deze thema’s belangrijke keuzes maken. Volgend jaar, op 15 maart, zijn er verkiezingen en kan je daarop invloed uitoefenen. DE KOMENDE VERKIEZINGEN DOEN ERTOE!
* Verspreid over Zeeland is er veel te zien en te ervaren qua natuur, landschap en erfgoed. Van golvende duinen tot uitgestrekte polders. Slikken, schorren en natte duinvalleien. Van kronkelende kreken en lange bloemdijken tot monumentale boerderijen en archeologische monumenten. In HET ZEEUWSE LANDSCHAP IN KAART is al het moois te vinden wat Het Zeeuwse Landschap beschermt en beheert.
* Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen ontleent zijn karakter mede aan restanten van eeuwen- oude militaire verdedigingswerken. Nu leven er bijzondere planten- en diersoorten, maar al sinds hun aanleg en gebruik, de STAATS-SPAANSE LINIES, LANDSCHAP ALS WAPEN, zijn ze nauw verweven met het land en water eromheen.
Winternummer ZEEUWS LANDSCHAP
Vaste rubrieken in ZEEUWS LANDSCHAP
* In BIJZONDER ZEEUWS lees je hoe de verschillende dieren de winter doorkomen.
* De winter is een heerlijke periode om buiten te zijn. Laat je niet tegenhouden door de kou en geniet van dit bijzondere seizoen. Bijvoorbeeld met onze tips in EROPUIT!
* Hoewel de landschapstuin van TERRA MARIS in winterslaap lijkt, is er nog van alles te beleven. Ook binnen heeft het museum tal van activiteiten in petto.
* De Beekshoekpolder is een vroonweide bij Oranjezon. Dit relatief jonge natuurgebiedje ontwikkelt zich prachtig en herbergt al veel bijzondere planten. Zoals het er nu naar uitziet, kan dit gebied een van onze rijkste gebieden worden, een GROEN PARELTJE.
* In AAN DE SLAG VOOR HET ZEEUWSE een portret van Ine van de Ven. Zij gidst al jaren voor Het Zeeuwse Landschap, nu in de Inlagen van Noord-Beveland en de Slikken van de Heen.
* Met de rubriek KORT NIEUWS houden we je op de hoogte van wetenswaardigheden over ons werk en onze terreinen.
* In GEEF OM HET ZEEUWSE het verhaal van Frank en Ivanka, die met hun gift de aankoop van een stuk grond in de Sint Laurense Weihoek mogelijk maakten. Een geweldig gebaar!
 
Onze donateurs ontvangen het magazine naar keuze op papier of digitaal. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan! Als dank voor je steun krijg je nu tijdelijk als extraatje de reisgids Kiek Zeeland ter waarde van €16,99.