Foto van Marcel Klootwijk, medewerker communicatie en publiekszaken
Marcel Klootwijk
Medewerker communicatie en publiekszaken
Erwin is geboren in Nijmegen en heeft zijn liefde voor de natuur opgedaan in de Ooijpolder. Hij volgde de studie Bos&Natuurbeheer in Velp en begon zijn carrière bij de Gemeente Zwolle. Na een jaar zag hij een vacature bij zijn oude stagebedrijf Het Zeeuwse Landschap en verhuisde hij naar Vrouwenpolder. Sinds 1990 werkt hij als veldmedewerker bij ons. In eerste instantie in Zeeuws-Vlaanderen, later in de regio Bevelanden en sinds 2003 op Walcheren. Inmiddels is hij verhuisd en heeft na een tijdje in Breskens te hebben gewoon nu vaste voet aan de grond gekregen in Middelburg.
Erwin Put met bosmaaier

11:00 Niet alleen Oranjezon valt onder de werkzaamheden van Erwin, maar ook de Sint Laurense Weihoek. “Die afwisseling van gebieden maakt het werk extra leuk”, zegt hij, “eerst loop je door de duinen en nu in een weidevogelgebied”. Het vossenraster moet worden gecontroleerd op spanning en nagelopen worden. “Er groeien wel eens bramen door het raster en als het dan nat is neemt de spanning af”, legt hij uit, “dan is de functie van het hek helemaal weg”. Dus met de heggenschaar en elektrische bosmaaier gaan we de braamstruiken te lijf. Even later stoppen we bij een metalen windmolentje, het grote succes van het gebied. Hiermee wordt door middel van windkracht water in het gebied gepompt. “Als je in bed ligt en je hoort het buiten stormen, weet je dat het water het gebied in komt”.

12:30 Tijdens de lunch op het kantoor in Oranjezon is het een komen en gaan van wandelaars. Veel mensen komen even aankloppen om geld te wisselen voor de dagkaartautomaat. “Door de Coronacrisis is het aantal bezoekers enorm toegenomen”, vertelt Erwin, “de eerste week van september hadden we net zoveel bezoekers als normaal in een topweek in juli”. Verder worden de plannen voor de komende tijd doorgenomen. “De beheerder betrekt mij hier actief bij en dat maakt het werk extra leuk”.

Bontbekplevier met kuiken

15:00 Vanmiddag staat er een samenkomst gepland op het strand van Oranjezon om het broedseizoen van de bontbekplevier af te sluiten. Met verschillende partijen en een club enthousiaste vrijwilligers zijn ook dit jaar de legsels van deze soort op het strand beschermd. “Al jaren volg ik het wel en wee van deze vogels hier op het strand en zet ik de nesten af om ze te beschermen tegen verstoring”, legt Erwin uit. “De laatste jaren word ik hierbij geholpen door een steeds groter wordende groep vrijwilligers”. Dit jaar zijn er daardoor voor het eerst in vijf jaar daadwerkelijk jonge plevieren uit het ei gekropen. “Dat is wel een kroon op je werk hoor, als je dan de eerste jonge vogels over het strand ziet scharrelen.