Foto van Marcel Klootwijk, medewerker communicatie en publiekszaken
Marcel Klootwijk
Medewerker communicatie en publiekszaken
Bloemen bloeien niet alleen in de zomer en lente, maar er zijn een aantal soorten die juist in de wintermaanden al tot bloei komen. Vaak staan deze bloemen op oude landgoederen en buitenplaatsen. Ze worden stinsenplanten genoemd, soorten die vroeger als sierplant werden aangeplant in parken, tuinen en landgoederen en nu verwilderd overal voorkomen. In deze blog leer je welke planten je in de winter kunt zien bloeien.
Stengelloze Sleutelbloem, witte bladeren en geel hart

Stengelloze sleutelbloem

Laat in de winter bloeien de stinsenplanten. Een van de bekendste Zeeuwse soorten is de stengelloze sleutelboem ofwel het ‘bakkruudje’. De soort ontleent zijn dialectnaam aan het feit dat vroeger vaak bloemen van deze plant werden meegebakken in pannenkoeken en ander baksel. De gele kleur van de bloemen deed namelijk vermoeden dat er veel eigeel was gebruikt en dat was een teken van kwaliteit en luxe. 

 

Sneeuwklokje, witte kelkvormige bloemetjes

Sneeuwklokje

Wellicht het meest bekende en populaire bloempje dat in de wintermaanden bloeit, is het sneeuwklokje. Je kunt ze bijna overal tegenkomen: in parken, bossen, landgoederen en wegbermen. De soort komt door heel Europa voor, van Noord-Spanje tot aan de Oekraïne. In Zeeland komen naast het gewone sneeuwklokje ook het groot sneeuwklokje en bleek sneeuwklokje voor. Vaak bloeit de eerste al in januari.