Sanne van Haarlem - Medewerker vrijwilligers en communicatie
Sanne van Haarlem
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Al 23 jaar organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag, het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Samen met provinciale Landschapsbeheerorganisaties wordt er elk jaar in de eerste week van november in heel het land activiteiten georganiseerd. Ook dit jaar hebben op 500 locaties in heel Nederland trotse vrijwilligers samen de schouders eronder gezet en bijgedragen aan een groene en gezonde leefomgeving! In deze blog kijken we terug op de natuurwerkdag in natuurgebied Het Zwin.

Vrijwilligers in actie voor een schoon Zwin

Vrijwilligers afvalruimen Zwin

Dank aan alle vrijwilligers die dit jaar hebben bijgedragen aan het beheren, beschermen of ontwikkelen van de groene leefomgeving! Ook in Zeeland zijn we aan de slag gegaan, waaronder in natuurgebied Het Zwin. Hier hebben vrijwilligers afval opgeruimd en dit bleek helaas hard nodig.

Het Zwin is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Het dynamische gebied staat in verbinding met de zee waarbij het zeewater door een getijdengeul het land binnenstroomt. Door eb en vloed wordt het landschap gevormd en spoelt er hier van alles aan. Op de hoger gelegen delen blijft na vloed van alles liggen; wieren, schelpen, haaientandjes maar ook heel veel troep. 

Vrijwilligers strand Zwin

Het initiatief om afval te gaan ruimen kwam van de Zwin-gidsen. Trouwe vrijwilligers Eric, Dilia, Ewald en Elly komen al vele jaren in het gebied als gids en recreant. Zij kennen het gebied op hun duimpje en nemen groepen mee de slikken in en de schorren op. Terwijl zij tijdens excursies zoeken naar zilte planten en fossielen zien zij ook veel afval. Dit hoort hier niet thuis en is gevaarlijk voor de kustvogels die hier foerageren en broeden. Met afvalgrijpers, emmers, vuilniszakken en een thermoskan koffie zijn wij op pad gegaan langs de duinen, over het strand en door de slikken en de schorren.

 

 

 

afval zwin

Op de droge delen, vanaf de vloedlijn, vinden we veel industrieel afval. Zoals vispluis en "nurdles" (plastic korrels). Die laatste worden ook wel zeemeerminnentranen genoemd (zie foto). Deze korrels vormen de op één na grootste bron van microplastics in het milieu, alleen al in de EU belanden elke dag tot wel 23 miljard nurdles in het milieu. 

Ook laat Eric mij raden wat hij in zijn hand heeft. Mijn gok op versteend hout is fout, want het is een fosforslak. Dit is een gestold restproduct uit de industrie.  

Gelukkig doen we ook nog leuke vondsten zoals een duit (een koperen munt uit de 17e eeuw) en vinden we eikapsels van de stekelrog, vele zeepaddestoelen en malrove!

Vandaag zijn we geëindigd met 8 volle emmers aan klein afval (plastic en touw) en nog een stapel met grote stukken hout. Dit hebben we in een kar meegenomen en afgevoerd. Een triest resultaat en helaas lag er nog genoeg. Om deze vervuiling te voorkomen is aanpak bij de bron nodig. Dit vergt een flinke mentaliteits- en gedragsverandering van zowel de industrie als individu. Tot die tijd koesteren we de afvalruimers. 

Help je ons de volgende keer ook mee?  Doe mee op 15 en 16 maart met NLdoet. Dan gaan we weer aan de slag in natuurgebied Het Zwin én in andere natuurgebieden.

afvalruimers zwin