Nederland is naar alle waarschijnlijkheid weer geschikt als broedgebied voor de kroeskoppelikaan. Dat is de conclusie die Nederlandse en Vlaamse onderzoekers trekken na een verkennende studie die mede i.o.v. Het Zeeuwse Landschap werd uitgevoerd.
Kroeskoppelikaan

Met een spanwijdte van bijna 3,5 meter is de kroeskoppelikaan de grootste vliegende viseter die ooit in Nederland heeft geleefd. De vogel kwam tot in de vijftiende eeuw voor in de lage landen en leefde nabij de riviermondingen en in het laagveengebied langs de kust.

Uit de studie blijkt dat er inmiddels weer voldoende geschikt leefgebied is voor een zelfstandige populatie in Nederland en Vlaanderen. Voor Zeeland blijkt met name het Krammer-Volkerak en in mindere mater het Markiezaat voor deze soort interessant. De zoute wateren zijn hooguit van betekenis in periode van strenge vorst. Buiten Zeeland zijn Flevoland met haar randmeren, de IJsselmonding, het Friese en Overijsselse merengebied en de Biesbosch en het Haringvliet geschikte gebieden.

Helaas is het niet aannemelijk dat de soort op eigen kracht terugkeert, voor terugkeer is een herintroductie nodig. Voordat er serieus over zo’n herintroductie nagedacht kan worden, is een vervolgstudie nodig.

Voor meer info en het volledige rapport zie het bericht op Nature Today