Sanne van Haarlem - Medewerker vrijwilligers en communicatie
Sanne van Haarlem
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Waterdunen is gecreëerde getijdennatuur gelegen aan de Westerschelde bij Breskens. Door de kreken en geulen in het natuurgebied stroomt sinds september 2019 zeewater de Noordzee in en uit. Zo is het landschap de afgelopen jaren veranderd in een landschap van schorren en slikken. Maar welke soorten planten en dieren profiteren hiervan en vestigen zich in Waterdunen? Om hierachter te komen is een Bioblitz georganiseerd. Een activiteit waarbij vrijwilligers zich het hele jaar 2024 inzetten om de biodiversiteit van Waterdunen in kaart te brengen. In dit blog leggen we uit wat het is, welke soorten er al zijn waargenomen en hoe je mee kan doen.
Het is een leuke manier om mensen de natuur in eigen buurt te laten ontdekken
Sanne van Haarlem
medewerker Vrijwilligers en Communicatie
Waterdunen waterleven

Doe mee met de Bioblitz!

Deze herfst organiseren we unieke excursies waarbij experts je meenemen het gebied in op zoek naar de dieren die hier leven. Doe mee met de Bioblitz en ontdek welke vogels, vissen en nachtvlinders er voorkomen!

De excursies zijn leuk en leerzaam voor jong en oud! Lees meer over de activiteiten en schrijf je in.

Bioblitz activiteiten 

 

 

Wat is er al gezien?

De Bioblitz is een openbaar evenement waar iedereen aan mee kan doen. Alle waarnemingen in Waterdunen die worden geregistreerd op waarneming.nl doen mee! Zo zijn al negen maanden vele vrijwilligers actief in Waterdunen. En er zijn al meer dan 1000 verschillende soorten planten en dieren gezien en ingevoerd! Ben je benieuwd wat er tot nu toe al is gezien? 

Bekijk ze hier! 

 

overzicht waarnemingen bioblitz waterdunen

Vrijwilligers en waarnemingen uitgelicht!

Alle vrijwilligers willen we hartelijk danken voor hun toewijding voor natuur en hun bijdrage aan het onderzoek in Waterdunen! Dankzij jullie hebben we in kaart kunnen brengen welke soorten er voorkomen in het gebied. Waardevolle informatie over de ontwikkeling van dit nieuwe natuurgebied, hiermee kunnen we de natuur nog beter beheren en beschermen. 

wondklaver awie zwart

Plantenwerkgroep 't Duumpje

De plantenwerkgroep van Natuurbeschermingsvereniging 't Duumpje heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar de vegetatie in Waterdunen. Vele vierkante meters slikken, schorren en duinen hebben zij met neus naar de grond afgezocht naar verschillende soorten planten. Handig is dat je hiervoor van het pad mag. Hiervoor hebben zij van ons een vergunning gekregen. 

Een opvallende waarneming is de wondklaver. "Ondanks dat dit plantje geen algemene soort is, is deze nu met flinke aantallen aanwezig", zegt Awie de Zwart, lid van de werkgroep. Dit plantje heeft namelijk de voorkeur voor pioniersomstandigheden en in het gebied is veel open zandgrond te vinden. Daar floreert het plantje goed in. De verwachting is dat naarmate het gebied zich verder ontwikkeld de wondklaver in aantallen zal afnemen en dat we in de toekomst de wondklaver met een vergrootglas moeten gaan zoeken. 

Het is waardevolle kennis over de biodiversiteit van het gebied
Erik Speksnijder
Ecoloog

Nachtvlinderen met Huib en Koen

Huib van Iwaarden zet zich al vele jaren in als vrijwilliger voor de Zeeuwse natuur. Zo ook in Waterdunen, waar hij samen met Koen Debouck de micro -en macronachtvlinders onderzoekt. Dit doen ze met behulp van LED-emmers. Deze emmers plaatsen ze op vaste meetpunten in het gebied. Elke week plaatsen ze in de avond de emmers, het licht lokt gedurende de nacht de vlinders de emmer in. In de vroege ochtend keren ze terug om de vlinders te determineren en weer vrij te laten. Het gehele jaar inventariseren ze de nachtvlinders in het gebied. Zo krijgen we een goed beeld van deze soortengroep. In de collage zijn enkele soorten weergegeven die ze het gehele jaar op gezette tijden zijn tegengekomen.

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over deze "onbekende" insecten? Kom naar de Nacht van de Nacht in Waterdunen en ga samen met Huib op zoek naar de nachtvlinders. 

collage nachtvlinders huib van iwaarden
Flamingo Waterdunen

Flamingo is 90 keer gezien!

Twee flamingo's hebben in juni en augustus in Waterdunen gezeten. Een bijzondere vogelsoort om te zien in ons landje en daarom was dit ook een populaire waarneming die wel 90 keer is ingevoerd!

Op de foto, gemaakt door Tonny van Hoecke, zie je veel verschillen tussen de twee vogels. De rechtervogel is een jonge vogel met een ring. Hieruit is gebleken dat die afkomstig is uit het Zwillbrocker Venn, in Duitsland. Ook in uiterlijk is de vogel wat grijzer, geen zuivere koffie, hoogstwaarschijnlijk is het een kruising met een Chileense flamingo. De linkervogel is een volwassen exemplaar en een Europese flamingo.