In deze zomereditie van ZEEUWS LANDSCHAP staan we in het bijzonder stil bij landschappelijk erfgoed. Typisch Zeeuwse elementen als heggen, grenslindes, dijken, vestingwerken en monumentale boerderijen dragen bij aan de omgevingskwaliteit en landschapsbeleving. Erfgoed verbindt verleden met het heden en vormt daarmee een belangrijke drager van de Zeeuwse identiteit. Meer dan het behouden waard!
Achtergrondverhalen
*  Een natuurgebied in Zeeland als de Yerseke Moer op Zuid-Beveland of De Blikken in Zeeuws-Vlaanderen hebben meer met erfgoed te maken dan je wellicht zou denken. Want ook al wordt bij erfgoed vaak als eerste gedacht aan monumentale gebouwen zoals kastelen en molens, het erfgoedspectrum is breder. Het gaat ook om verkavelingspatronen, archeologische vindplaatsen, landschapselementen en zelfs tradities. ERFGOED IN HET LANDSCHAP: VEELZIJDIG EN VERBINDEND
*  Oude bomen moet je niet verplanten, zo wil het spreekwoord. En inderdaad: oude bomen moeten juist blijven staan en liefst zo lang mogelijk. Want oude bomen bepalen in belangrijke mate het aanzien van ons landschap, vervullen vele functies en huisvesten duizenden soorten. Veteraanbomen, hele oude bomen in de aftakelingsfase, vormen een buitencategorie.
* Met trots blikken we terug op wat we vorig jaar gedaan en bereikt hebben. Het was een bewogen jaar met veel hoogtepunten, zoals de grondoverdracht van Waterdunen, maar ook als dieptepunt de uitbraak van vogelgriep in onze gebieden. De belangrijkste elementen en impactcijfers hebben we bij elkaar gebracht in het JAARVERSLAG 2022. Van Waterdunen tot Het Verdronken Land van Saeftinghe. Van de weerschijnvlinder tot aan de zeearend en van oude kastelen tot een nieuwe website. En nog veel meer.
* Veel mensen denken bij orchideeën aan de beelden van grote kleurrijke bloemen in oerwouden die National Geographic ons geregeld laat zien. Dat er in ons eigen land en zelfs in onze eigen provincie WILDE ORCHIDEEËN te vinden zijn, leidt soms tot verbazing.
* In BROEDENDE VELDLEEUWERIKEN IN BURGHSLUIS lees je hoe Het Zeeuwse Landschap al enkele jaren onderzoek doet naar vogels in Topgebied Burghsluis, een akkerland tussen Burgh-Haamstede en Burghsluis.
ZEEUWS LANDSCHAP zomer 2023
Vaste rubrieken in ZEEUWS LANDSCHAP
* In BIJZONDER ZEEUWS aandacht voor echte zomervogels: zwaluwen in soorten en maten.
* Met de rubriek KORT NIEUWS houden we je op de hoogte van wetenswaardigheden over ons werk en onze terreinen.
* Tussen Goes en Heinkenszand liggen de ‘vliedbergen’ van Baarsdorp. Een Zeeuws cultuur-historisch monument en met recht een GROEN PARELTJE.
* In AAN DE SLAG VOOR HET ZEEUWSE maak je kennis met Timo Jansen, vrijwillige beheerder van de Boshut Clinge. Al tien jaar lang baat hij met veel plezier deze unieke en geliefde plek voor natuurfotografen uit, ondersteund door zijn vrouw Irma.
* Een van de oudste nog zichtbare overblijfselen uit lang vervlogen tijden in de landschapstuin van Terra Maris is een muur, een restant van een de kas die hier ooit stond. In NIEUW LEVEN OP OUDE STENEN lees je hoe die oude muur nu een waar insectenwalhalla is, en hoe ook vogels daarvan profiteren.
* Excursies en andere tips voor een natuur-uitje vind je in EROPUIT!
* Als gedreven beschermers van natuur, landschap en erfgoed zetten we graag een stap extra. Dat kan, mede dankzij (periodieke) schenkingen van onze donateurs. Vanaf een bepaald bedrag is het zelfs mogelijk om hier in onderling overleg een specifiek project aan te koppelen. In GEEF OM HET ZEEUWSE presenteren we een aantal praktijkvoorbeelden. Samen zetten we een plus op de natuur.
 
Onze donateurs ontvangen het magazine naar keuze op papier of digitaal. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan! Als dank voor je steun krijg je nu tijdelijk als extraatje de reisgids Kiek Zeeland ter waarde van €18,99.