Catastrofe voor grote sterns: In Waterdunen slaat de vogelgriep toe. Sinds 15 juni lopen medewerkers van Het Zeeuwse Landschap regelmatig rond in witte pakken om dode vogels af te voeren.
Kolonie grote sterns in Waterdunen
Grote sterns
In Waterdunen nestelt de grootste kolonie grote sterns van Nederland. De dode vogels zijn overleden aan vogelgriep, een hoog pathogeen virus dat al langere tijd in Europa heerst. Vooralsnog bleven de kustbroedvogels gespaard en waren alleen watervogels als ganzen en eenden het slachtoffer afgelopen winter. Maar nu, in de zomer, worden ook kolonievogels waaronder de grote sterns, enorm zwaar getroffen, met in Waterdunen vele honderden slachtoffers. En verwacht wordt dat er nog veel bijkomen.
 
Waterdunen
In Waterdunen leek het aanvankelijk mee te vallen en waren we nog voorzichtig hoopvol gestemd, toen de berichten uit de rest van het land kwamen. Maar sinds vandaag is het wel duidelijk dat ook deze kolonie niet gespaard blijft. Het zijn niet alleen de volwassen vogels die er door getroffen worden, maar ook het grootste deel van de jongen werd dood aangetroffen. Voor de beheerder is dit verschrikkelijk nieuws: “we hadden een paar weken terug nog het fantastische nieuws dat er 7000 paar grote sterns in het gebied zaten”, vertelt Fred Schenk. “En nu loop je in beschermende kleding tussen honderden dode sterns, het is dieptriest”.
 
Europese populatie
Niet alleen in Waterdunen heerst de vogelgriep, we zien het overal in west-Europa. Vooralsnog bij individuele vogels maar het slaat hard toe op plekken waar vogels dicht op elkaar zitten: de broedkolonies. De kolonies bij Petten in Noord-Holland en op Texel zijn volledig weggevaagd door het virus. In Nederland broeden jaarlijks ongeveer 17.000-20.000 grote sterns. Naast Nederland broedt de soort in meer landen in Noord-Europa en van daaruit komt hetzelfde slechte nieuws. Hele kolonies in Frankrijk en Engeland zijn al verdwenen hierdoor en verwacht wordt dat het broedseizoen in heel Noord-Europa afgeschreven kan worden.
 
Help mee besmetting voorkomen
Vogelgriep komt momenteel overal in de natuur voor, maar wordt helaas erg zichtbaar in kolonies, waar vogels dicht op elkaar zitten. Het is niet gevaarlijk voor mensen; voor honden kan het wel besmettelijk zijn. Help mee besmetting te voorkomen en raak dode dieren niet aan! In onze gebieden ruimen we de dode vogels op; we volgen daarbij de landelijke protocollen, dragen speciale beschermende kleding en de kadavers worden bij gespecialiseerde bedrijven vernietigd.
Vind je buiten onze gebieden een dode vogel meld dit dan! Voor richtlijnen en waar je dit kunt melden, kijk op de site van NVWA ,