Getijdennatuur, dat is natuur die leeft met het ritme van het getij. Twee keer per dag is het vloed, twee keer per dag eb. Het water in Waterdunen is water uit de Noordzee, dat via een speciale getijdenduiker het gebied in stroomt. Het getij is gedempt, dat wil zeggen: bij vloed minder hoog en bij eb minder laag water dan aan de zeezijde. Het getij brengt niettemin leven in het gebied! Met het water komt voedsel binnen voor allerlei dieren, zoals wormen, krabbetjes en garnalen. Hier komen weer duizenden vogels op af. Onder invloed van getij beginnen zilte schorren te groeien en is teelt van zilte organismen zoals zeegroenten en oesters mogelijk. En er zijn veel mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie: wandelen, vogels kijken, genieten van de frisse lucht.

In 2019 stroomde het eerste zoute water binnen, in 2022 ging het gebied open voor publiek. Sindsdien is het gebied in ontwikkeling, en hebben de vogels het ontdekt. Het is leuk om te regelmatig te komen en te zien hoe het zich ontwikkelt.

veilig bom opruimen aanleg Waterdunen

Er is met vele partijen vele jaren gewerkt aan de aanleg, waarbij geulen zijn gegraven, eilanden en vele kilometers wandelpad zijn aangelegd, vogelkijkhutten gebouwd. Met onderweg de nodige uitdagingen: zo zijn er een aantal oude bommen uit WOII gevonden, en veilig geruimd. De speciale getijdenduiker zorgt dat het water uit de Noordzee gecontroleerd en op veilige wijze vanuit zee het land binnenstroomt. En weer uitstroomt bij eb.

Lees hier meer over de totstandkoming van Waterdunen.

Lees ook onze special over Waterdunen!