Foto van Marcel Klootwijk, medewerker communicatie en publiekszaken
Marcel Klootwijk
Medewerker communicatie en publiekszaken
In de winter verdwijnen er veel dieren uit het zicht. Waar blijven ze en waarom zien we ze niet meer? Lees hier alles over de verschillende overwinteringsstrategieën van deze soorten.
Rugstreeppad in de dekking

KIKKERS EN PADDEN


Kikkers en padden zijn koudbloedig, wat betekent dat ze in een winterslaap gaan als de dagtemperaturen te laag worden. Ze doen dit onder de grond, in het water, onder stenen of bladeren of in kelders en bunkers. Ze hebben een bepaalde vochtigheid nodig voor hun huid, dus de locatie luistert nauw. Padden kunnen zichzelf ingraven met hun achterpoten. Kikkers niet, die gebruiken bestaande holtes.

 

Spreeuw in winterkleed

SPREEUW


Deze zie je wel in de winter, maar eigenlijk ook weer niet. Onze spreeuwen trekken namelijk in het najaar met z’n allen naar het zuiden om te overwinteren. Tegelijkertijd komen er vanuit het noorden en oosten van Europa spreeuwen aan om bij ons te overwinteren. Daardoor lijkt het alsof je jaarrond dezelfde spreeuwen ziet, maar niets is minder waar. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het roodborstje in je tuin en de kokmeeuwen in de stad.