Foto van Amke Bogers, medewerker vrijwilligers en communicatie
Amke Bogers
Medewerker vrijwilligers en communicatie
Vrijwilligers zijn voor Het Zeeuwse Landschap van onschatbare waarde. Ze helpen bij het beheer van de gebieden of met het tellen en inventariseren van dieren- en plantensoorten. En natuurlijk zijn er gidsen die excursies verzorgen en gastheren die de mensen welkom heten in de gebieden. In deze blog komt telkens een andere vrijwilliger aan het woord. Dit keer Ine van de Ven: gids Slikken van de Heen en Inlagen Noord-Beveland.
Gids Ine ruikt aan reukloze kamille
“Door met een gids mee te lopen, leer je anders kijken. Je zet een natuurbril op.

Ine pakt een bloemetje en ruikt eraan. “Ik ruik niks, dus dit is reukloze kamille. Veel planten herken ik op het zicht, maar bij deze moet ik mijn neus gebruiken. En weet je hoe het madeliefje aan zijn naam komt? Vroeger noemde men een weiland ‘made’. Madeliefjes groeien in weilanden en zijn dus het liefje van de made. Dat zijn leuke verhalen om te vertellen en mensen vergeten het niet meer.”  

Ine was als kind al bezig met natuur. “Ik zat altijd in de tuin te wroeten op zoek naar plantjes en beestjes.” Nadat ze de IVN Natuurgidsenopleiding had afgerond, is ze gaan gidsen op Neeltje Jans, in de Yerseke Moer, Het Zwin, Inlagen Noord-Beveland en Oranjezon. Op dit moment is ze actief als gids in de Slikken van de Heen en Inlagen Noord-Beveland. Later volgde Ine de cursussen voor Oosterscheldegids en Watergids.  

“Het is ontzettend leuk om mensen bewust te maken van hoe mooi de natuur is. Je maakt ze deelgenoot van de omgeving en laat zien dat we de natuur moeten koesteren en beschermen. Planten, dieren, waterbeestjes en paddenstoelen. De natuur blijft altijd boeiend en interessant. Ik ben 79, maar ik leer iedere dag nog bij!” 

Meer blogs over vrijwilligers
  • beheervrijwilliger Roland 
  • beheervrijwilliger Lien
  • vogelteller Bram
  • gastvrouw Diane
  • Een dag op pad met vogelstellers Saeftinghe

Veelgestelde vragen

Leuk dat je dit overweegt. Hier lees je alles over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er mogelijk zijn, wat ons vrijwilligersbeleid is, de ervaringen van onze vrijwilligers zelf en hoe je met onze vrijwilligerscoördinator in contact kunt komen.