Hoeve Van der Meulen

Hoeve Van der Meulen - Van bouwval tot boerenland-erfgoed

In 2006 verwierf Het Zeeuwse Landschap bij 's-Heer Abtskerke een boerderij met omliggende landerijen die bekend was in heel Zuid-Beveland en zelfs daarbuiten: "d'Oeve van Vermeulen". Zijn faam dankte deze boerderij aan Adrie van der Meulen, de laatste bewoner, die in de loop van decennia op het erf een heuse Zeeuwse wildernis had laten ontstaan, waarin de steeds verder vervallende gebouwen volledig werden opgeslokt. De wildernis overgroeide niet alleen huis en schuren, maar ook de talloze machines en voertuigen die Van der Meulen als liefhebber van techniek verzameld had.

Maar dit verwaarloosde boerderijcomplex was ook een schat van grote cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische waarde.

Dit boek beschrijft de historie van de boerderij en zijn bewoners, het herstel van de boerderij en erf in hun oude glorie, en de veiligstelling van boerenland-erfgoed op een manier die uniek is in Nederland: niet alleen is op Hoeve Van der Meulen een historische Zeeuwse boerderij voor de ondergang behoed, maar ook worden er de traditionele natuurwaarden van het oude boerenland hersteld door zorgvuldige herinrichting van de landerijen.

Redactie: M.A. Hemminga
Auteurs: Ad Beenhakker, Nanda van den Berg, Gert-Jan Buth, Gees R. Gmelich Meijling - van Hemert, Marten Hemminga, Chiel Jacobusse en Gerard Smallegange

full colour, 93 pagina's
ISBN 978 9080637092

Stichting Het Zeeuwse Landschap, 2009

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring