Zeearend inderdaad vergiftigd

Zeearend AV01 vliegt weer rond- fotograaf Dirk Jan Duits

Zeearend Slikken van de Heen blijkt inderdaad vergiftigd

Onderzoek naar de braakbal van de ernstig verzwakte zeearend heeft aangetoond dat de op 24 februari gevonden vogel daadwerkelijk vergiftigd was. Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft direct de politie op de hoogte gesteld en zal bovendien aangifte doen. Dat de vogel de vergiftiging heeft overleefd is zeer bijzonder en te danken aan de snelle vondst door de boswachter en de goede behandeling van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Gisteren (9 maart) werd de arend terug gemeld in de Arkemheense polder nabij Nijkerk.

Over het exacte type gif dat werd gebruikt wordt i.v.m. het lopende onderzoek niets bekend gemaakt. Het bezit van dit type gif met een zeer sterke werking is in ieder geval bij wet verboden. Het onderzoek liet verder zien dat het gif op een dode vogel was aangebracht. Zeer waarschijnlijk at de arend van het vergiftigde aas in de directe omgeving (hooguit enkele km’s) van de plek waar hij werd gevonden.

Zeearenden eten veel aas, dit maakt ze kwetsbaar voor vergiftiging. Mogelijk heeft het slachtoffer zich tegoed gedaan aan aas dat was bedoeld om vossen of haviken te vergiftigen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap roept op om verdachte zaken rondom de Slikken van de Heen direct bij onze organisatie of bij de politie te melden. Toezichthouders zullen de komende tijd het gebied extra in de gaten houden.

(Foto van de herstelde zeearend genomen op 9 maart door Dirk Jan Duits)

 

Wat vooraf ging:

De zeearend werd op woensdag 24 februari jl. in krampachtige toestand gevonden door een boswachter van Het Zeeuwse Landschap en is snel daarna over gebracht naar het vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Door deze snelle interventie kon de vogel vijf dagen later weer vrij worden gelaten op de Slikken van de Heen, waar hij eerder gevonden werd.

Zie eerdere nieuwsberichten hier.

 

Zeearendparadijs

In Zeeland is er geen betere plek om zeearenden te zien dan de Slikken van de Heen. Dat het gebied zo aantrekkelijk is, heeft te maken met de rust, de uitgestrektheid en bovenal het goede voedselaanbod (veel watervogels en brasems) in het gebied. Het Zeeuwse Landschap kijkt al jaren uit naar de eerste broedpoging.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring