Winternummer ZeeuwsLandschap is uit!

Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP, het kwartaalmagazine van Het Zeeuwse Landschap, is uit en valt een dezer dagen weer op de mat bij al onze donateurs.

In dit nummer van ZEEUWSLANDSCHAP valt weer veel te lezen over de Zeeuwse natuur. En te zien, niet te vergeten! Zo beschrijft Luciën Calle, aan de hand van de werkelijk prachtige foto's van Erik Speksnijder, een zestal mossen en korstmossen. Nederland herbergt zo'n 600 soorten mossen en 700 korstmossen. Het is echt specialistenwerk om die op naam te brengen.

Huibert Simons gaat in ‘De Driehoek' in op het belang van de aankoop en herinrichting van een stuk grond bij de Yerseke Moer. Hiermee is een lang gekoesterde wens van Het Zeeuwse Landschap in vervulling gegaan. De Driehoek - de percelen vormen met elkaar een driehoek -  is door zijn ligging een belangrijke schakel tussen de natuurterreinen die daar liggen, allen met een oorspronkelijk oudlandkarakter.

En dan is er een boeiend artikel over muizen. ‘De muis'  bestaat niet, zo blijkt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Muizen zijn niet alleen maar grappig, schuw, eng of schadelijk. Ze zijn ook prooi. Chiel Jacobusse beschrijft enkele muizensoorten, hun leefwijze en hun vijanden.

Aad de Klerk was al geen onbekende in ZEEUWSLANDSCHAP, inmiddels is hij ook lid van onze redactie. In ‘Op het ritme van eb en vloed' belicht hij de Zeeuwse tijhavens. En en passant laat hij zien dat wie enig oog heeft voor het verleden, niet gek opkijkt van de mogelijkheden van energiewinning uit getij.

Tot slot geven we u graag een voorproefje van wat u in de vaste rubrieken kunt verwachten:

In ‘Uit de Kunst' vertelt Toon Capello over zijn indrukken van de natuur in de zak van Zuid-Beveland en hoe hij die vertaalt op papier: in zwart-wit. Indrukwekkend werk van natuur zonder kleur.

In ‘De paden op...' gaan Joost Kunst - econoom, vrijwilliger in de Eendenkooi en woonachtig op Sint Philipsland - en Chris Vreugdenhil - ecoloog bij Het Zeeuwse Landschap, inventariseerde deze zomer de broedvogels op Sint Philipsland - samen naar de Slikken van de Heen. Al wandelend door dit ruige landschap vertelt Chris over planten, dieren en het beheer. Onder andere over de zeearend, die zich hier regelmatig laat zien. De nestplaats staat klaar, nu is het wachten tot hij er ook komt broeden.

In ‘Terra Maris Nieuws' en de ‘Agenda'  kunt u weer zien welke activiteiten we in de aanbieding hebben. Waaronder natuurlijk de kerstballenwandeling in Oranjezon! En wist u dat u ook zelf een excursie kunt aanvragen? In ZEEUWSLANDSCHAP leest u wat de mogelijkheden zijn.

En ja, Wannes en Keetje, natuurlijk zijn ook zij weer van de partij! Kijk gauw wat zij niet allemaal hebben ontdekt over ganzen. Ook jij hebt ze vast wel eens zien vliegen, zo mooi, in een V. Weet jij waarom ze dat doen? Wannes en Keetje wel!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring