Vrijwilligers tellen in 25 jaar bijna 14 miljoen vogels in Saeftinghe

Vandaag, 20 oktober 2015 is het 25 jaar geleden dat er voor het eerst systematisch vogels werden geteld in Saeftinghe!
Al sinds 1990 wordt daar elke maand en steeds op dezelfde wijze een zogenaamde laagwatertelling uitgevoerd door vrijwilligers. Bijna even lang worden er ook hoogwatertellingen gedaan, die het beeld compleet maken.
In totaal zijn er in die 25 jaar bijna 14 miljoen vogels geteld in 14 duizend vrijwillige uren, verspreid over 217 laagwater- en 291 hoogwatertellingen.

Het Zeeuwse Landschap is erg blij met deze jarenlange inzet en waardeert de maandelijkse tellingen in Saeftinghe enorm. Op deze manier is en wordt nog steeds een schat aan gegevens verzameld, wat een grote bijdrage levert aan onze kennis over dit belangrijke getijdengebied.
Het zijn leden van de Vogelwerkgroep van Natuurbeschermingsvereniging de Steltkluut die deze prestatie neerzetten. Deze groep mensen doet nog veel meer systematisch vogelonderzoek in Saeftinghe. Op dit moment wordt er gewerkt aan een boek over vogels in Saeftinghe waarin de resultaten van de afgelopen 25 jaar gebundeld zullen worden. Dit boek zal worden uitgegeven door Het Zeeuwse Landschap.

Meer informatie en alle data zijn te vinden op http://saeftinghe.eu/nl/onderzoek-beheer/vogeltellingen

Bron: Henk Castelijns, art. De Steltkluut, herfstnummer 2015

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring