Tentoonstelling: Zin in Het Zwin. Het nieuwe Zwin in vogelvlucht

foto Oscar van Beest

In het kader van het project Zwin Tidal Area Restoration, kortweg ZTAR, zijn er sinds 2011 allerlei maatregelen getroffen om de biodiversiteit van de Zwinvlakte te herstellen c.q. te vergroten, incl. voorzieningen voor het publiek. Er zijn o.a. zoetwaterpoelen gegraven, broedeilanden hersteld, de zwingeul is hersteld en het schor is verjongd t.b.v. typische planten als schorrekruid, zeekraal en lamsoor. Er zijn informatieborden geplaatst, wandelpaden vernieuwd, er is een informatiecentrum aan de Nederlandse kant en binnenkort wordt er een nieuw bezoekerscentrum geopend aan de Vlaamse kant.

De tentoonstelling, die nog tot 22 november te zien is in de raadskelder van het Belfort in Sluis, combineert op een passende manier Zwin, natuur, kunst en taal. Naast uitgebreide informatie over het ZTAR-project en de ‘nieuwe’ natuur van Het Zwin, zowel aan de Vlaamse als Nederlandse zijde, is er een expositie van natuur- en landschapsfoto's van het Zwin door de kunstfotografen Hajo Hoffmann (Hoofdplaat) en Oscar van Beest (Oostburg) en een presentatie van haiku's over het Zwin door amateurdichters.

ZTAR is een mede door de EU gefinancierd project waarin de provincies West-Vlaanderen en Zeeland samenwerken. Het is gestart op 1 januari 2011 en eindigt op 31 december 2015.

Voor wie het Zwin ook in het echt wil beleven: op 27 december kunt u daar onder leiding van een gids een wandeling maken.

 

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring